sâmbătă, iulie 27, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFOTO Cum arăta Moș Crăciun, acum un secol, în prima revistă românească...

FOTO Cum arăta Moș Crăciun, acum un secol, în prima revistă românească dedicată copiilor. Aducea „păpuși care vorbesc”

Date:

Știri relevante

spot_img

Cum era văzut Moșul acum un secol, prin paginile primei reviste românești dedicată copiilor?

Cu haine mai sărăcăcioase decât compleul alb-roșu consacrat ulterior, personajul Moș Crăciun apare în primul număr de sărbători al revistei „Dimineața Copiilor”, fondată în 1924. Aceasta a rezistat 14 ani, cât nu o făcuseră precedentele proiecte.

Cum arăta Moș Crăciun, acum un secol, în prima revistă românească dedicată copiilor. Aducea „păpuși care vorbesc”

Cuvântul Crăciun apare încă din primele ziare românești din prima parte a secolului al XIX-lea, când în publicații ori documente era încă folosit alfabetul chirilic.

Însă personajul Moș Crăciun cunoaște consacrarea scrisă abia în a doua jumătate a anilor 1800, când ziarele românești îi dedică inclusiv poezii. 

Citește și: Povestea neştiută a bradului de Crăciun: De ce e mereu verde și când a fost împodobit pentru prima dată în România

Ce poezii i se dedicau în „Familia” din 1886? Pletele nu îi erau dalbe, ci doar albe, iar printre cadouri se numărau păpuși și fructe.

„Moș Crăciun cu plete albe și cu barba de zăpadă / A sosit să ne aducă fel de fel de jucării / Eu am fost cuminte, dragă, mie o să-mi aduci o ladă / Plină cu păpuși frumoașe și cu mere aurii”. Poezia se intitulează chiar „Moș Crăciun” și e semnată de Carol Scrob, poetul care a semnat primele versuri pentru „Valurile Dunării”, muzica lui Ioan (Iosif) Ivanovici.

„Păpușica mea vorbia”

Folosit în reclame de sărbători, Moșul devine o constantă în revistele pentru copii de acum un secol.

„Dimineața Copiilor” l-a pomenit pe Moș Crăciun încă din primul număr, în care o fată primește de la acesta o păpușă care spune „ma-ma”. „(…) mă făcea să stau pe gânduri: păpușica mea vorbia. Dacă apăsam ușurel cu degetul pe pieptul ei, păpușica zicea lămurit: ma-ma, întocmai ca un copil adevărat. Multe lucruri pricep și eu, dar asta n-am priceput-o deloc. Ce avea păpușica mea, acolo în piept, de zicea: ma-ma?”, se întreabă copila din schiță.

Era vorba de o cutie muzicală. Anul este 1924, textul este apărut pe 2 martie.

Moșul albastru

Pe 28 decembrie 1924 apare și prima ilustrație mare, pe o pagină, cu Moș Crăciun. E un bătrân care seamănă cumva cu personajul cunoscut azi, însă diferă hainele – albastre, față de compleul alb-roșu de acum.

Citește și: Trei rețete vechi românești, bune pentru Crăciun. Cum se prepară „budinca de cartofe”?

Însă nu îi lipsește sacul cu jucării sau căciula (fără moț). În altă pagină din același număr festiv, poeziile sunt însoțite de alte mici schițe în creion.

Tot din 1924 apare și o revistă ilustrată în care imaginea Moșului este cea mai apropiată de cea regăsită azi, potrivit libertatea.ro.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut