miercuri, iulie 3, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEducațieMinistrul Educației, despre cazul de plagiat al lui Cîmpeanu: „Aștept rezultatele analizei”

Ministrul Educației, despre cazul de plagiat al lui Cîmpeanu: „Aștept rezultatele analizei”

Date:

Știri relevante

spot_img

Ligia Deca, Ministrul Educaţiei, a declarat că aşteaptă rezultatele analizei în cazul de plagiat al fostului ministru Sorin Cîmpeanu.

“Domnul ministru, atunci când a demisionat, a declarat că a demisionat tocmai pentru a clarifica acuzaţiile aduse şi pentru a nu atinge reforma “România educată”. Atâta vreme cât o analiză a fost solicitată de către domnia sa, aştept rezultatele analizei”, a precizat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă.

Citește și: CNAIR a deschis două noi spații de servicii pe Autostrada A1. La ce km sunt amplasate

Ea a spus că nu a avut o discuţie pe această temă cu Sorin Cîmpeanu

“Nu am avut o discuţie cu domnia sa pe această temă. Am văzut şi eu, ca şi dumneavoastră, că a sesizat comisia de etică. (…) Fiecare universitate are o comisie de etică din care, din câte ştiu eu, nu face parte conducerea universităţii. Deci, dacă ne bazăm pe probitatea morală a comisiei de etică, vom avea un verdict. Altă sesizare eu nu ştiu să existe în acest moment. Există nişte organisme în lege, academice, care judecă astfel de sesizări”, a explicat ministrul Educaţiei.

Citește și: Ce acte sunt necesare pentru o programare online la Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba

Întrebată dacă va apela la astfel de organisme, Ligia Deca a răspuns: “Atunci când vor exista sesizări, sigur că da”.

Potrivit ministrului, până la modificarea legilor educaţiei, în privinţa plagiatului “trebuie să discutam puţin despre faptul că Ministerul Educaţiei trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării”.

“Sunt o persoană care are mare respect pentru integritate în mediul academic şi vom face astfel încât noul pachet legislativ să aibă un proces foarte serios, prin care să asigurăm şi integritatea şi în acelaşi timp să asigurăm şi un proces de verificare, în cazul în care există sesizări de lipsă de integritate. Însă există din vară decizia CCR nr. 364/2022 care este obligatorie pentru toate autorităţile statului. Pe scurt, reamintesc că titlul de doctor poate fi revocat de autoritatea emitentă pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice. (…) O a doua constatare a Curţii este că titlul de doctor poate fi anulat la cererea autorităţii emitente (…), cu respectarea termenului legal prevăzut în această lege a contenciosului administrativ, de un an de la data emiterii actului pentru a respecta termenul pentru introducerea acţiunii în anulare”, a detaliat ministrul.

Ligia Deca a amintit că, potrivit deciziei CCR, Ministerul Educaţiei sau oricare alt organism nu are competenţa de a reevalua fondul ştiinţific al tezei de doctorat.

“Sunt dispoziţii obligatorii pentru toate autorităţile din această ţară. (…) Pentru noul pachet legislativ vom discuta cu specialişti în drept administrativ, pentru a vedea în ce măsură putem gândi un sistem mai robust în ceea ce priveşte sesizările de plagiat. Dar, deocamdată, toată legislaţia existentă trebuie să ţină cont de această decizie”, a arătat ministrul.

Referindu-se la viitoarele legi ale educaţiei, Deca a spus că va discuta cu specialişti din zona integrităţii în drept constituţional, în drept administrativ, pentru a găsi o soluţie care să garanteze integritatea. “Şi, în acelaşi timp, să vedem cum afectează deciziile din justiţie cadrul legal actual”, a completat Ligia Deca.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut