miercuri, iulie 3, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateAlba Iulia, primul oraș din România care vrea să introducă „plutăritul” în...

Alba Iulia, primul oraș din România care vrea să introducă „plutăritul” în patrimoniul UNESCO. E considerat ca fiind una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului

Date:

Știri relevante

spot_img

Alba Iulia va fi primul oraș din România care este la un pas de a realiza dosarului de aderare la patrimoniul valorilor UNESCO pentru “Îndeletnicirea Plutăritului din România”, prin intermediul proiectului „Un Mureș curat pentru generațiile viitoare”.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a răspuns acestei provocări, de aproximativ 15 ani de când a fost lansată în România de Președintele Asociației Internaționale a Plutașilor prin vocea dlui Agel Portet din Spania.

Alba Iulia, primul oraș din România care vrea să introducă „plutăritul” în patrimoniul UNESCO

Ne amintim cu interes de prima expediție internațională pe Mureș din 2008 cunoscută ca “Drumul Sării” și ulterior de noul președinte dr. Frank Thile din Germania care s-a implicat si a coordonat cu succes aderarea la 01 decembrie 2022 a șase țări europene.

Excelențele lor, Anghel Portet și Frank Thile, au vizitat din 2006 constant Romania, pentru evaluarea activităților în spiritul “Dezvoltării Durabile” a ONG Petro Aqua și mai recent a Primăriei Municipiului Alba Iulia legate de dezvoltarea infrastructurii nautice de tip plute.

„La recomdarea dlui dr. Frank Thile s-a reușit atragerea în proiect a dnei expert UNESCO, Ioana Otilia Baskerville, care recent la Alba Iulia ne-a prezentat în prezenta a nouă instituții, două muzee, două ONG-uri și lideri ai societății civile demersurile, pas cu pas, pentru întocmirea dosarului de aderare la valorile patrimoniale UNESCO.

Proiectele structurale internaționale în domeniul plutăritului reprezintă o valoare importantă în dezvoltarea durabilă a resursei de apă, fiind un sector unde se obțin cu ușurință fonduri pentru proiectele structurale.

Aderarea la valorile patrimoniale UNESCO, atât de râvnite de tari cu foarte puține valențe istorico – culturale, este o ocazie unica in conservarea resurselor de apa și a biodiversității acvatice din Romania pe bani comunitari, mult, mult mai ușor de obținut.

Scopul principal al acestor proiecte este dezvoltarea sustenabila a unui mediu curat, apa reprezentând elementul vital pentru viată și care trebuie păstrată curate, pentru asigurarea un viitor “verde” în care relația biotop-biocenoza să funcționeze în cadrul ecosistemelor acvatice si nu numai în deplină armonie”, au transmis reprezentanții Apelor Române Mureș.

Plutăritul este considerat ca fiind una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului

Din cele mai vechi timpuri, transportul pe apă era cel mai la îndemână. El s-a practicat până aproape de zilele noastre, iar cel de pe Mureș, și-a pierdut din importanța pe la 1868, odată cu construirea căii ferate Arad-Alba Iulia.

Cartea „Mărturii ale practicării plutăritului în Transilvania din antichitate, evul mediu și perioada modernă – Rolul orașului Alba Iulia în istoria plutăritului” (autori Viorica Suciu și Gheorghe Anghel), cuprinde informații importante despre această activitate specifică locuitorilor din Bazinul Mureșului.

A fost reconstituit un traseu tradițional din anticul port Partoș – Alba Iulia până la Szeged în Ungaria

Ca o recunoaștere a unei îndelungate experiențe și cunoștiințe dobândite de Asociația Petro-Aqua în practicarea navigației cu plute tradiționale pe râul Mureș, asociația a devenit parte contractantă în două proiecte, unul cu Municipiul Alba Iulia și cel de al doilea cu Comuna Ciugud. Ambele proiecte își propun continuarea demersurilor istorico-culturale legate de faima și importanța porturilor din epoca romană,  cât și a dezvoltării,  datorită plutăritului –  prin portul Partos construit în vremea ocupației romane- Legiunea XIII Gemina fiind cantonată în Apullum (Alba Iulia, de azi) și a comunei Ciugud. În principal, pe Mureș – Tisa și apoi pe Dunăre se transportau pe plute sare, un produs atât de indispensabil vieții omului dar și grâne, miere sau minereu,  până la Belgrad.

Sarea se extrăgea de regulă din salina de la Turda și era transportata cu carele până în zona Alba Iulia. Aici erau create adevărate depozite unde cantități imense erau stocate.

Citește și: Singidava, cetatea „tezaur” din care dacii apărau Valea Mureșului. Cel mai mare și mai bogat oraș din Dacia

Existența la Alba Iulia a depozitului principal de sare din Transilvania a constituit din perioada evului mediu până în perioada modernă (1870) cea mai importanta întreprindere economica a orașului.  

Plutăritul se practica din primăvară, imediat după Paști, și până toamna târziu.

Pentru  a exemplifica importanța plutăritului, istoricii spun că, în jurul anului 1848, pe Mureș circulau între 10.000 și 12.000 de plute.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut