luni, iulie 8, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCercetătorul care a „prezis” cutremurul din Turcia avertizează România: Ar putea urma...

Cercetătorul care a „prezis” cutremurul din Turcia avertizează România: Ar putea urma un seism de 7

Date:

Știri relevante

spot_img

Un cutremur de aproape aceeași magnitudine ca cel din ’77 este prevăzut de cercetătorul care a prevestit dezastrul din Turcia.

Frank Hoogerbeets, cercetătorul care a “prezis” cutremurul din Turcia cu trei zile înainte de producerea acestuia, spune acum că și în România s-ar putea produce un seism foarte puternic în viitorul apropiat, afirmând că țara noastră este “în fereastra de timp pentru producerea unui nou seism de magnitudine 7”.

„Câteva informații de background: De la 1900 cinci cutremure cu magnitudinea 6 și patru cu magnitudinea 7 au avut loc în România, majoritatea la adâncime (90-150 km). Ultimul de magnitudine 7 a avut loc în 1990 și suntem în fereastra de timp pentru următorul”, a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter, după cutremurul puternic care a avut loc, marți, în Gorj.

Detalii despre cutremurele din 1990

Frank Hoogerbeets face referire în postarea la cutremurele vrâncene din 1990. Atunci au fost 3 cutremure consecutive, produse la o adâncime de 89 de kilometri, ce au lovit România la data de 30 și 31 mai. Ele au creat pagube importante în România, RSS Moldovenească, Bulgaria și RSS Ucraineană.

Primul cutremur, cu o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter, s-a produs la ora locală 14:40:06 pe data de 30 mai. În următoarele 13 ore au avut loc peste 80 de replici. La ora locală 3:17:00, pe data de 31 mai, a avut loc al doilea cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter. După 3 secunde, s-a produs și al treilea seism, de 6,1 grade.

În România, 8 persoane au murit și 362 au fost rănite. Din acestea, 100 au fost rănite serios, iar 262 au suferit leziuni ușoare. În RSS Moldovenească, 4 oameni au murit și zeci au fost răniți, iar în nordul Bulgariei, o persoană a murit în urma unui atac de cord.

Cutremurele pot fi prezise?

Frank Hoogerbeets spune că este cercetător la Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), care ar fi un “institut de cercetare pentru monitorizarea geometriei dintre corpurile cerești legate de activitatea seismică”.

Reamintim că Twitter a avertizat utilizatorii că, în prezent, cutremurele nu pot fi prezise.

“Nu există nicio bază științifică pentru predicțiile privind cutremurele. Există întotdeauna o șansă să se producă un cutremur în locurile cu falii active, dar testele au arătat că previziunile specifice nu au rezultate mai bune decât cele aleatorii. Afirmațiile privind corelația cu alinierea planetelor au fost infirmate”, este mesajul transmis pe Twitter, potrivit dcnews.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut