duminică, iulie 7, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăComoara din Transilvania cu o valoare patrimonială inedită: 400 de podoabe bărbătești...

Comoara din Transilvania cu o valoare patrimonială inedită: 400 de podoabe bărbătești tradiționale

Date:

Știri relevante

spot_img

Muzeul Județean din Mureș adăpostește în cadrul secției de Etnografie și Artă Populară o importantă cantitate de podoabe ale portului popular bărbătesc din zona Călimanilor care constă în aproximativ 400 de prâsnele, cruci de chimir şi inele de mire. Această colecție este cea mai numeroasă și valoroasă colecție din România.

Piesele din cadrul acestei secții au valoare patrimonială, sunt tezaurizate și au fost achiziționate treptat, începând cu anul 1920 de către Aurel Filimon, fondatorul primului muzeu din Târgu Mureș, care a trăit în perioada 1891 – 1946. Aceasta este considerată una dintre cele mai consistente colecții dintre cele aflate în patrimoniul acestui muzeu.

„Aceste podoabe populare româneşti relevă măiestria cu care meşterul popular a îmbinat armonios tehnica şi materialul în scopul realizării unor obiecte frumoase şi reprezentative. Ele sunt realizate din bronz sau alamă, tehnica de realizare a lor fiind turnarea. Deşi simplă în aparenţă, turnarea cerea cunoştinţe deosebite din partea meşterului, pentru a sesiza momentul în care metalul a ajuns la fluiditatea necesară. Pentru finisare se foloseau diverse tehnici şi metode începând cu ciocănirea, cizelarea, gravarea, ştanţarea, pilirea, traforarea pentru obţinerea orificiilor prin care se înşirau pe fâşia de piele. În general, au fost folosite tehnicile combinate pentru punerea în valoare a materialului, formei şi decorului care formează un tot unitar” a afirmat Aurelia Diaconescu în studiu său cu privire la aceste elemente.

Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean din Târgu Mureș deține aproximativ 120 de colecții de acest fel, primele 1500 de elemente fiind achiziționate de fondator până în 1940.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut