luni, iulie 8, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăRezervația Piatra Corbului și Piatra Despicată, două minuni geologice în inima Roșiei...

Rezervația Piatra Corbului și Piatra Despicată, două minuni geologice în inima Roșiei Montane: Secretele pe care le ascund

Date:

Știri relevante

spot_img

O călătorie captivantă în trecutul geologic și în miturile locului: Descoperă rezervația Piatra Corbului și formațiunea Piatra Despicată, două atracții impresionante ce încântă privirile și captivează imaginația în frumusețea pitorească a Roșiei Montane.

Rezervaţia Piatra Corbului, este o rezervaţie naturală de tip mixt, aflată în judeţul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Roşia Montană.

Citește și: Îmbinând pasiunea și performanța: Aiud Maraton revine în forță pentru Ediția a V-a

Situată la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, în partea sudică a “Dealului Cârnic”, aceasta se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare, şi reprezintă un masiv stâncos compus din formaţiuni cu iviri masive de andezite. Acestea sunt roci de culoare brun-cenuşie, rezultate în urma unor erupţii vulcanice. Ele au fost supuse, de-a lungul timpului, mai multor transformări naturale – erodare, dezagregare, şiroire, spălare – luând forma unei cetăţi în ruine asemănătoare unui cap de corb, potrivit www.informatii-romania.ro, http://romanianturism.com şi https://apusenitransilvania.ro/.

Masivul stâncos cu o formă neregulată, cu turnuri ascuţite, ace şi abrupturi, indică locurile de unde, de-a lungul timpului, s-au desprins blocuri imense de rocă. Totodată, excavaţiile în stâncă păstrează urmele vechilor galerii romane, de o valoare arheologică deosebită, săpate prin tehnica focului şi a apei. Această tehnică tradiţională veche constă în încălzirea stâncilor în care se găseau firicele de aur. Apoi, stânca încălzită era stropită cu apă şi cu oţet şi rezultau bucăţi de rocă ce erau sparte cu ciocanul.

Datorită frumuseţii stâncilor, aria de la Piatra Corbului este ocrotită prin lege încă din 1969 şi rămâne printre cele mai vizitate puncte ale Roşiei Montane, fiind inclusă în circuitul turistic şi reprezentând deopotrivă monument istoric şi natural, declarat prin Legea 5/2000.

Un alt punct de atracţie al Roşiei Montane, din apropierea rezervaţiei Piatra Corbului, este Piatra Despicată, o formaţiune geologică protejată, aflată între Dealul Cârnic şi Dealul Cetăţii. Aceasta este o stâncă bizară, considerată a fi unicat din punct de vedere geologic deoarece e aproape desprinsă de pământ, iar tipul de rocă din care este formată nu mai este întâlnit în această zonă.

Citește și: Doliu la Curtea de Apel Alba Iulia: Mihaela Popa, un angajat iubit al instituției s-a stins din viață

Despre cele două formaţiuni stâncoase legendele locului spun că, demult, un uriaş ar fi scăpat Piatra Despicată în timp ce o purta pe braţe peste Munţii Apuseni; respectiv că atunci când se întâmpla vreo tragedie în mină, un corb anunţa vestea tristă de pe Piatra Corbului, potrivit AGERPRES.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut