miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCând vor primi pensionarii cupoanele de transport? Anul 2024 vine cu schimbări...

Când vor primi pensionarii cupoanele de transport? Anul 2024 vine cu schimbări majore

Date:

Știri relevante

spot_img

Când se dau cupoanele de transport pentru pensionari? O inițiativă legislativă spune că tichetele de transport care nu au fost folosite ar putea fi decontate. O alta prevede că, în locul cupoanelor CFR nefolosite, se dau tichete de masă.

Anul 2024 poate veni cu schimbări, existând două propuneri în Parlament, de transformare a cupoanelor CFR nefolosite, în bani sau în tichete pentru alimente.

Când vor primi pensionarii cupoanele de transport?

Pensionarii beneficiază de 50% reducere la călătoria pe calea ferată conform legii nr. 147/2000.

Conform reprezentanților Caselor de Pensii Județene, cupoanele de transport se vor da în această lună.

De aceste facilităţi la transportul pe calea ferată beneficiază şi soţul sau soţia, după caz, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul.

Soţul sau soţia poate călători singur(ă) sau împreună cu titularul.

În situaţia în care călătoreşte singur(ă), la verificarea legitimaţiilor de călătorie va prezenta actul de identitate propriu şi talonul special de călătorie al titularului.

Citește și: Legea pensiilor, promulgată de Klaus Iohannis: Cum afectează noile reglementări pensionarii din țară

Călătoria pe calea ferată se efectuează cu legitimaţia de călătorie obţinută în baza cuponului talon care se detaşează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport şi a achitării a 50% din tariful de transport tren regio, interregio, clasa a 2-a, după caz.

În cazul când se asigură loc rezervat se achită integral tichetul de rezervare.

Talonul special este format din talonul special, şase cupoane-talon detaşabile şi şase cupoane-anexă detaşabile, corespunzătoare a şase călătorii simple.

Biletele de transport încă nu pot fi transformate în bani

La acest moment, există două legi care propun ca biletele nefolosite să fie transformate în bani sau tichete pentru alimente.

O inițiativă legislativă spune că acordarea a „6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătorii la trenul de persoane clasa a II, la transportul intern comun” pentru pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pentru pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale şi, pe de altă parte, reglementarea compensării cu tichete de masă a contravalorii legitimaţiilor de transport neutilizate de pensionari pentru transportul intern.

Citește și: Câți bani vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024? E cea mai mare creștere de după Revoluție

O altă inițiativă spune că biletele de tren oferite anual cu preț redus pentru pensionari, ar putea fi compensate dacă nu sunt utilizate.

“Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani”, se arată în porpunerea legislativă.

Propunerile așteaptă votul final

Potrivit noii legi a pensiilor care a fost promulgată, numărul de 6 călătorii decontate la nivelul a 50% din valoarea lor pentru fiecare pensionar.

Există presiune pentru ca una din cele 2 inițiative de mai sus să intre în vigoare.

Citește și: Ministrul muncii anunță creșterea vârstei de pensionare: La ce vârstă se vor bucura românii de pensie

Pe un forum despre pensii, pensionarii au cerut ca 50% din cupoanele nefolosite să fie decontate. Sau să poată converti cupoanele nefolosite în cupoane pentru a beneficia de alte produse sau servicii.

Un altul crede că „e o altă șmecherie a guvernanților. 75% din pensionari nu le folosesc . Unde se duc banii ?”

„Ele se transformă în bani pentru CFR sau alte mijloace de transport doar dacă le folosim. Altfel rămân simple hârtii. Deocamdată. Poate se îndură guvernanții să le putem folosi altfel. Dar așa ar fi ei, guvernanții, în pierdere. Sunt niște farisei”.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut