vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleAnimaleCocoșul de munte, surprins în Apuseni în timpul dansului nupțial. Cât timp...

Cocoșul de munte, surprins în Apuseni în timpul dansului nupțial. Cât timp durează perioada de împerechere

Date:

Știri relevante

spot_img

În Parcul Natural Apuseni, cocoșul de munte și-a început perioada de împerechere, caracterizată de dansul nupțial. În ciuda rarității speciei pe teritoriul României comparativ cu alte specii de păsări, aceasta poate fi vânată începând cu anul 2022, după ce timp de 10 ani s-a aflat sub interdicție.

„Cocoşul de munte (Tetrao urogallus) execută un dans specific perioadei de împerechere, între 15 aprilie și 15 mai. Perioada depinde, însă, și de condițiile vremii.

Femela depune de obicei 5-12 ouă la sfârşitul lui aprilie şi începutul lunii mai. Incubaţia durează, în medie, 26-29 de zile şi este asigurată numai de către femelă”, au transmis reprezentanţii parcului.

Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise.

Cocoșul de munte – Foto: Facebook/Florin Coras

Lungimea corpului este de 54-90 de centimetri şi are o greutate medie de 4300 de grame pentru mascul şi până la 2000 de grame pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 87-125 cm. Masculul este uşor de recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.

Femela este considerabil mai mică decât masculul, însă mai mare decât femela de cocoş de mesteacăn ( Lyrurus tetrix ). Are un penaj brun pestriţ. Se hrăneşte cu ace de conifere, muguri şi conuri mici de brad şi molid, fructe, insecte şi larve.

Femela în fundal și masculul în prim plan, din specia cocoșului de munte – Foto: Facebook/Florin Coras

În captivitate trăieşte până la 18 ani. Poate hibrida cu cocoşul de mestecăn şi fazanul (Phasianus colchicus ). În perioada împerecherii masculii devin agresivi, putând ataca chiar şi omul. În timpul rotitului, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete puternice ce atrag femelele.

Cuibul este construit pe sol, în locuri camuflate din pădurea de conifere, într-o adâncitură căptuşită cu vegetaţie. După împerechere, masculii nu au niciun rol în creșterea puilor.

„Aşa zisul cântec al cocoşului de munte este format din doua fraze muzicale: prima seamănă cu bătaia de toacă, cea de a doua cu sunetul produs de o tocilă. În scurta pauza dintre ele se aude uneori un sunet sec, ca cel produs de trasul unui dop dintr-o sticlă. Atunci când deschide larg ciocul, cocoşul de munte nu aude, astupându-i-se canalul auditiv, moment când este vulnerabil la prădători”, susțin specialiștii de la Parcul Natural Apuseni.”, conform Adevărul.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut