vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăDeținuții care au ajuns să facă artă în penitenciarul Aiud. Ce fapte...

Deținuții care au ajuns să facă artă în penitenciarul Aiud. Ce fapte le-au pecetluit libertatea

Date:

Știri relevante

spot_img

O serie de deținuți ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud au participat la un simpozion susținut de LITER-ART, printre care se numără doi criminali, un violator și liderul unei secte.

„Deținuții au participat, în perioada 8 – 12 mai 2023, la un simpozion de creație literară și ilustrație de carte LITER- ART, un proiect educativ în care au fost implicați scriitori, graficieni, reprezentanți ai comunității civile, persoane private de libertate și angajați ai penitenciarului.

Unul dintre aceștia este Mihai Pandelea, tânărul din Alba Iulia care a ucis în 2016, cu 25 de lovituri de cuțit, o tânără ce practica prostituția. Bărbatul este condamnat la 27 de ani de închisoare, după ce la un moment dat a încercat să evadeze din închisoare și a primit un spor de pedeapsă.

Al doilea deținut pasionat de artă este Eusebio Sebastian, din Ocna Mureș, care a fost liderul unei secte spirituale numite ”Cercul”, o sectă prin care timp de aproape zece ani a racolat studente de la Facultatea de Arte din Târgu Mureș, dar și eleve de liceu. Acesta spunea că, prin orgii sexuale, ritualuri în miez de noapte, obediență, pot atinge un nivel spiritual superior lumii actuale.

Bărbatul, fost profesor de teatru, muzician, coregraf, fost colaborator al Operei din Viena, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu exectuare pentru trafic de persoane, trafic de minori și act sexual cu un minor în formă continuată.

Un alt deținut participant la simpozion este Ion Dăneasă, condamnat la 27 de ani de închisoare, în 2010, pentru două crime, după ce şi-a ucis în bătaie unchiul şi fratele vitreg. Pe lista deținuților-artiști se află și Czanka Gheorghe, condamnat pentru viol, victimele acestuia fiind patru copii de etnie romă.

Pe parcursul a cinci zile s-au realizat lucrări de grafică poezie, proză scurtă, eseu, ce urmează să fie analizate și selectate de organizatori în vederea publicării.

Potrivit reprezentaților evenimentului au luat parte la proiect: Andrei Bako, Zoltan Balog, Cosmin Georgiu, Ioan Hădărig, Casandra Ioan, Marcel Vișa, Loredana Gavrilaș, Ramona Dărămuș, Alina Mogoșanu, Arpad Mathe, Florin Covaciu, Ciprian Sabău, Muscă Cristian, Poabar Robert Alexandru, Sporici Ion, Muntean Michael Paul, Erdei Popuța Andrei Cătălin, Dăneasă Ion, Szőcs Dénes, Apostolache Eusebiu Sebastian, Pandelea Mihai Răzvan, Nica George Danuț, Marcu Lucian, Dochia Mircea, Boanță Laurențiu, Caragin Marian, Czanka Gheorghe”, conform Adevărul.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut