vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăFOTO Mocănița Apusenilor și istoria ei bogată. A fost folosită aproape un...

FOTO Mocănița Apusenilor și istoria ei bogată. A fost folosită aproape un secol

Date:

Știri relevante

spot_img

Pe calea ferată dintre Turda și Abrud, cu ecartament îngust, specific mocănițelor, a fost dată în folosință în 1912, iar de atunci a fost folosită continuu până când, în 1998 a fost scoasă din uz. Astfel, vreme de 86 de ani, în jurul acestui traseu s-a strâns o istorie bogată, captată prin fotografii.

Linia, care are o lungime de 93 de kilometri și traversează Munții Apuseni, a fost construită în 21 de ani, începând cu 1891. Aceasta a fost inaugurată oficial pe 20 iunie 1912.

Linia mocăniței traversa 22 de stații, conform datelor din 1956, însă principalele localități care beneficiau de pe urma acestui traseu erau Turda, Baia de Arieș, Câmpeni, Roșia Montană și Abrud.

Mocăniță în gara din Câmpeni, 1988 – Foto: www.digitalmuseum.se

Denumirea mocăniței, dată de traseul Apusenilor

Mocănița este denumirea dată trenurilor care circulă pe linii înguste în regiunile de munte. Însă, acest nume a luat ființă chiar pe traseul dintre Turda și Abrud, din moment ce trenul traversa o regiune unde localnicii erau cunoscuți drept „mocani”, o comunitate pastorală formată predominant din oieri.

Ridici mâna și oprește!

Traseul dura, în cazul trenurilor accelerate, 5 ore și jumătate, în timp ce trenurile personale parcurgeau drumul printre munți în 6 ore și jumătate.

De asemenea, un fapt mai puțin obișnuit este acelă că pasagerii ocazionali făceau semne mecanicului de locomotivă să oprească, existând astfel opriri și între stații.

În ultimii ani de funcționare, pe rută circulau 3 trenuri pe zi, din care unul accelerat, iar două personale.

Mocănița de Apuseni, monument istoric

În 2014, Mocănița de pe Valea Arieșului, după cum este cunoscut traseul, a fost încadrat ca monument istoric de către Ministerul Culturii, fiind astfel deschisă oportunitatea de a obține mult mai ușor fonduri europene pentru reabilitarea ei.

În prezent, calea ferată a fost refăcută pe traseul dintre Câmpeni și Abrud, iar aceasta este deschisă turismului.

„Asociaţia Pentru Păstrarea Liniilor Înguste din România anunţă că a reuşit din surse proprii să facă întreaga linie circulabilă, până în Abrud (Alba), după inundaţiile din sezonul trecut.

Astfel, în dată de 2 iulie 2022 s-au reluat cursele de agrement cu Mocăniţa, cu plecare din gara Câmpeni. În fiecare sâmbătă şi duminică există 3 plecări, la orele 10, 13 şi 15. Durata parcursului este de o oră şi jumătate, până la două ore, iar un bilet costă 25 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii.

În timpul săptămânii, Mocăniţa funcţionează doar pentru grupuri, pe bază de programare. Trenul este compus din vagoane deschise, de vară, cu o capacitate de până la 100 de locuri şi o locomotivă de epocă, fabricată în 1957.”, conform Adevărul.

Mocăniță la trecerea la nivel cu calea ferată cu barieră din Ocolișel, iunie 1995 – Foto: Florin Nan
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut