miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateÎncepe magia sărbătorilor de iarnă! Copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae cu...

Începe magia sărbătorilor de iarnă! Copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae cu ghetuțele lustruite pentru a primi cadouri

Date:

Știri relevante

spot_img

Sărbătoarea lui Moș Nicolae se apropie cu pași rapizi, iar în sufletele copiilor din întreaga lume crește nerăbdarea. Cei mici îl așteaptă cu speranță pe Moș Nicolae, cel care va aduce cadouri sau, în unele tradiții, poate aduce și o nuielușă pentru cei care nu au fost atât de cuminți.

Pentru creştini, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al fetelor nemăritate şi al persoanelor acuzate pe nedrept.

Aproape 800.000 de români îşi vor sărbători mâine onomastica.

Începe magia sărbătorilor de iarnă!

În tradiţia populară, ziua de Sfântul Nicolae este cea care marchează începutul iernii. Se mai spune că, pe 6 decembrie, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.

Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.

Citește și: Zi de sărbătoare la Inspectoratul de Poliție Județean Alba: 43 de polițiști au fost avansați în grade profesionale

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă. De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerurile se deschid pentru muritori, care l-ar putea vedea pe Sfântul Nicolae aşezat în dreapta lui Dumnezeu.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou. Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări.

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Potrivit tradiţiei, se spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului.

Citește și: ASCOR Alba Iulia organizează prima ediție a concertului de colinde tradiționale „Îmbucură-te, om bun!”. Când și unde va avea loc

Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion. De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii.

Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului, potrivit Antena3.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut