vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleCălătoriiMisterele Munților Trascău, locul în care apar cercurile vrăjitoarelor: Ce sunt și...

Misterele Munților Trascău, locul în care apar cercurile vrăjitoarelor: Ce sunt și de ce erau considerate “locuri de închisoare”

Date:

Știri relevante

spot_img

Cercurile vrăjitoarelor sunt niște formațiuni din miceliu care pornesc dintr-un singur spor și cresc în formă circulară. Aceste ciuperci sunt foarte rare și sunt des observate de turiștii ce trec prin zona Munților Trascău.

Potrivit studiilor realizate în domeniu, este vorba despre formațiuni naturale formate dintr-o colonie de ciuperci perene, care cresc sub forma unui cerc sau semicerc. Apar în principal în pădure, dar pot fi găsite și în pajiști și pășuni.

În interior, vegetația este arsă, datorită consumului nutrienților, în exterior, vegetația crește luxuriant, datorită producerii de nitriți.

Citește și: O femeie din Alba Iulia, agresată de soț în noaptea de Înviere: Polițiștii au emis un ordin de protecție

Cercul este format din carpoforii ciupercilor dispuse într-un inel, care înconjoară o zonă circulară de iarbă sub care se află miceliul ciupercilor. Miceliul (rădăcina) crește într-o direcție radială și se lărgește din ce în ce mai mult cu fiecare fructificare ulterioară.

Iarba din interiorul cercului se usucă în general, deoarece miceliul consumă apa și nutrienții solului. Uneori, însă, ciuperca eliberează substanțe care favorizează creșterea ierbii, care devine mai luxuriantă și capătă o culoare verde închis.

Inelele pot crește în mod normal de la 5 la 40 cm pe an până când ating un diametru de aproximativ 10 metri și apoi devin stabile în timp. Fenomenul poate fi cauzat de aproximativ 60 de specii de ciuperci.

Aceste cercuri ocupau un loc important în mitologia europeană, unde se credea că sunt ușile regatelor zânelor sau ale locurilor în care, conform diferitelor tradiții, dansau vrăjitoarele, zânele sau elfii.

Exista, de asemenea, credința că cercul este un loc de închisoare a persoanelor care au dispărut în pădure. Conform poveștilor vechi, au existat astfel de cazuri când un bărbat a ieșit să culeagă ciuperci și nu s-a mai întors. Oamenii din sat îl puteau căuta zi și noapte, dar atunci când toate căutările erau abandonate, persoana s-a întors acasă. Numai el credea că a fost pierdut și a rătăcit în pădure câteva ore, dar de fapt era o săptămână.

Citește și: Performanțe ale elevilor de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia la Olimpiada de Religie: Câți s-au calificat în etapa națională

Oamenii creau ritualuri pentru a se salva pe ei înșiși și familiile lor de spiritele rele. Pentru ca „cercului vrăjitoarei” să nu funcționeze era necesar să alerge în jurul ringului de la dreapta la stânga de nouă ori. Dacă ritualul era efectuat corect, atunci o persoană putea „auzi” conversațiile vrăjitoarelor, zânelor, sirenelor, etc. Dacă se făcea o greșeală, atunci trebuia mare atenție pentru că  vrăjitoarele urmau să aducă „probleme”, potrivit Adevărul.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut