vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăSportVIDEO Povestea Biancăi, tânăra din Alba Iulia care la doar 17 ani...

VIDEO Povestea Biancăi, tânăra din Alba Iulia care la doar 17 ani e vicecampioană mondială la Powerlifting: „Pot muta munții”

Date:

Știri relevante

spot_img

Bianca Todorescu, o tânără din județul Alba, pasionată de powerlifting, a povestit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AlbaPress parcursul său în lumea sportului – de la primii pași în sala de antrenament până la succesele obținute în competițiile de talie europeană și mondială.

La doar 17 ani, Bianca Todorescu este o figură emblematică în lumea sportului din județul Alba.

Este elevă la Liceul cu Program Sportiv din municipiu, iar pasiunea sa pentru powerlifting a transformat-o într-un model de perseverență și dedicare.

În ciuda provocărilor pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului, tânăra a obținut rezultate remarcabile la nivel național și internațional într-un domeniu predominant masculin.

AlbaPress: Bianca, în primul rând te felicităm pentru performanțele tale sportive și îți mulțumim că prin aportul tău personal ne faci mândri că suntem români! Suntem curioși să aflăm cum ai descoperit powerlifting-ul și ce te-a inspirat să practici acest sport?

Bianca: Vă mulțumesc și eu! O fac cu drag în continuare. Despre începuturile mele în sport pot spune că totul a venit natural. Eram pasionată de powerlifting, iar faptul că am intrat la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia a fost încă un plus înspre a-mi urma visul.

Desigur, un rol important în tot acest proces la avut și domnul antrenor George Lăncrăjan, care m-a susținut și mi-a recomandat să fac powerlifting.

Powerlifting-ul este un sport bazat pe forță. Ce părere au avut părinții tăi și persoanele apropiate despre ambiția ta de a urmă această carieră? Te-au susținut?

Inițial, părinții mei nu au fost de acord să practic acest sport, dar, având în vedere că mi-au descoperit ambiția și dorința pentru powerlifting, s-au obișnuit cu ideea. Totuși, sunt foarte puține persoane apropiate care mă susțin, dar nu am nevoie decât de o mână de oameni alături de mine ca să simt că pot muta munții.

Îți reamintești primul antrenament? Cum a fost prima ta experiență în sala de sport și care a fost prima lecție învățată?

De mică mi-am dorit să fac sport și să am forță, pot spune că exercițiile pe care le făceam singură acasă m-au ajutat ca la primul antrenament să mă descurc destul de bine. Nu-mi mai amintesc cum a decurs primul antrenament, dar pot să spun că am progresat rapid în primele două luni.

Powerlifting-ul este adesea perceput că un sport predominant masculin. Cum ai făcut față stereotipurilor și prejudecăților și cum ai reușit să te impui în acest mediu?

Din fericire am fost înconjurată de oameni care admirau faptul că practic un sport predominant masculin. Antrenorii, profesorii, toți m-au susținut și m-au încurajat să fac o carieră din powerlifting.

Am fost norocoasă din acest punct de vedere și nu am fost nevoită să mă confrunt cu prejudecăți sau provocări în acest sens.

După ani de zile de muncă, rezultatele nu au întârziat să apară. Astăzi, ești multiplă campioană națională. Care a fost prima medalie obținută?

Primul campionat la care am participat a fost Campionatul Național de Împins din culcat din 23 noiembrie 2021, unde am obținut medalia de argint cu 42.5 kg ridicate la categoria de greutate 52 kg.

Bianca Todorescu la Campionatul Mondial de Powerlifting din Danermarca 2023 – Foto: Arhivă personală Bianca Todorescu

Cu toate acestea, una dintre cele mai mari performanțe ale tale este titlu de campioană europeană la Campionatul European de Powerlifting din 2023, la împins din culcat. Povestește-ne cum te-ai pregătit pentru această competiție și care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat?

Cele mai mari probleme au fost legate de greutatea mea corporală și starea de sănătate, pentru că am trecut printr-un episod de coronavirus, iar sistemul meu imunitar a avut de suferit. Nu mai aveam energie, nu puteam să mănânc suficient cât să mă mențin la 50 de kilograme, dar datorită domnului antrenor Ovidiu Pănăzan, antrenamentele au început să fie din ce în ce mai bune pe măsura ce ne apropiam de competiție.

Iar rezultatul s-a văzut. Am reușit să cuceresc titlul de campioană europeană.

De asemenea, ai reprezentat România la Campionatul Mondial de Powerlifting desfășurat la Cluj-Napoca, unde te-ai situat pe locul 2 la împins din culcat, iar la general ai obținut medalia de bronz, la categoria 52 de kilograme. Cum a fost acea experiență pentru tine având în vedere că te-ai întrecut cu cele mai puternice persoane din lume?

A fost o experiență foarte frumoasă, incredibilă. La Campionatul Mondial de Powerlifting am avut mari emoții, cauzate tot de greutatea corporală, dar în final, din nou, totul a fost perfect. Am reușit să obțin medalia de bronz la categoria de 52 de kilograme, iar la proba de împins din culcat am reușit să mă impun pe podium și să devin vicecampioană. Sunt recunoscătoare că am reprezentat România și că am ocupat un loc pe podium.

Ai un idol? Cine este acela?

Personal nu pot spune că am un idol, dar bineînțeles că admir mai multe persoane din această ramură sportivă.

Te poți susține financiar ca sportiv de performanță în România? Ești nevoită să duci bani de acasă pentru participarea la diferitele concursuri?

Din păcate nu te poți susține financiar din acest sport în România, deoarece powerlifting-ul nu este încadrat la sporturi olimpice. Nu se pune neapărat problema lipsei de bani, dar în mare parte finanțatorii aleg să sprijine sportivii și sporturile care fac parte din categoria celor olimpice. De-a lungul timpului am fost nevoită, într-adevăr, să plătesc o sumă de bani pentru a putea participa la campionatele europene, dar ca de fiecare dată, s-a meritat.

Bianca Todorescu alături de Ovidiu Pănăzan la Campionatul Mondial de Powelifting din România – Foto: Arhivă personală Bianca Todorescu

În ceea ce privește greutățile, ce scoruri ai obținut?

Scorurile cele mai mari pe care le-am obținut până acum au fost 135 kg genuflexiuni, 92.5 kg împins din culcat și 122.5 kg îndreptări în sală, iar în competiție maximul atins a fost de 125 kg genuflexiuni, 85 kg împins și 122.5 kg îndreptări.

Ce sfaturi ai pentru tinerele care vor să înceapă o carieră în powerlifting?

Cel mai important sfat este să nu țină cont de prejudecăți sau de gura lumii.

În încheiere, transmite-le un mesaj cititorilor AlbaPress.ro.

Vreau să mulțumesc atât celor din echipa AlbaPress pentru șansa oferită de a acorda acest interviu, cât și cititorilor, celor care și-au dedicat timpul citindu-mi mica istorisire despre începutul carierei mele sportive. Și nu în ultimul rând, vreau să le transmit tuturor românilor la mulți ani! Astăzi este ziua noastră! La mulți ani, România! 

Sursa video: Bianca Todorescu
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut