sâmbătă, iulie 6, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieVIDEO Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania vor fi puse în...

VIDEO Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania vor fi puse în valoare! Cât e de veche bazilica descoperită la Alba Iulia

Date:

Știri relevante

spot_img

Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania vor fi puse în valoare! Cât e de veche bazilica descoperită la Alba Iulia?

Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania se află în Alba Iulia, iar din 2019 au fost clasate drept monument istoric. Lăcaşul de cult de influenţă bizantină, construit în urmă cu peste o mie de ani, nu poate fi încă văzut.

VIDEO Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania vor fi puse în valoare

Şi asta pentru că ruinele au fost reîngropate la scurt timp după descoperirea lor accidentală, acum treisprezece ani.

Sub platoul din fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia se află îngopate de secole ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania. Descoperite în 2011, în urma unor săpături pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina, lăcaşul de cult, ridicat în jurul anului 950, a fost din nou astupat cu pământ.

Citește și: Elevii români, medalii de aur și argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori din Turcia

Sincron Gabriel Tiberiu Rustoiu, director Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia –Pentru noi este o bucurie, este încununarea cercetărilor din 2011. Monumentul a fost clasat în grupa A, adică de importanţă naţională şi universală. Deocamdată după ce a fost decoperită a fost astupată cu pământ, tocmai pentru a se conserva. Pământul este cel mai bun conservant.

Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, monede, obiecte ceramice, podoabe şi piese din bronz şi argint. 

Cum se pune în valoare?

Consiliul județean Alba a aprobat, la începutul săptămânii, proiectul de punere în valoare a vestigiilor celei mai vechi bazilici bizantine descoperite până în prezent în Transilvania. Aceasta este și una dintre cele mai vechi bazilici bizantine cunoscute la nordul de Dunăre.

Vestigiile vor fi scoase la lumină, iar conturul lor marcat cu piatră. Lucrările aprobate includ și o ierbare și aranjare a platformei pe care se află, precum și panouri de semnalizare și explicare. De asemenea, se dorește realizarea unei instalații care să prezinte imaginea tridimensională reconstituită a bazilicii.

Citește și: Locul din adâncurile României unde aerul e ca pe Vârful Omu. Aici oamenii nu simt oboseala

Proiectul va fi realizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, pe al cărei teren a fost descoperită bazilica de secol X (anul 950), declarată în 2019 monument istoric de clasă A.

„Consiliul Județean Alba sprijină valorificarea patrimoniului local prin care putem cunoaște mai bine istoria Transilvaniei și a vieții bisericești din această zonă a României”, a precizat pentru Basilica.ro Dan Popescu, administratorul public al Județului Alba.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei salută demersul

„Arhiepiscopia Alba Iuliei salută cu mult entuziasm realizarea unui astfel de proiect prin care este pus în valoare situl arheologic din proximitatea Catedralei Ortodoxe a Reîntregirii și a Încoronării și a Catedralei Romano-Catolice”, a transmis pentru Basilica.ro Părintele Oliviu Botoi, Consilier Cultural și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

„Aceste vestigii ale uneia dintre cele mai importante biserici de pe teritoriul Transilvaniei reprezintă o mărturie a unei forme de creștinism organizat pe aceste plaiuri românești și atestă o legătură stabilă între spațiul transilvan și Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.”

Citește și: Povestea ardeleanului care a trăit 140 de ani ascuns într-o peșteră. A atras atenția Securității

„Existența acestei biserici în capitala istorică a Transilvaniei este strâns legată de evenimentele istorice bisericești ale secolului al X-lea.

Din scrierile unor istorici și cronicari bizantini, Georgios Kedrenos și Ioannis Skylitzis, aflăm date prețioase despre călătoria, în anul 953, la Constantinopol a ducelui Ghilas, un lider politic al vremii, și legăturile sale cu împăratul Constantin VII Porfirogenetul”, a adăugat consilierul cultural al eparhiei.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut