vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCe este Zăpada Mieilor? După temperaturile de vară, s-a așternut peste tot...

Ce este Zăpada Mieilor? După temperaturile de vară, s-a așternut peste tot în Munții Apuseni: Legătura cu Dochia

Date:

Știri relevante

spot_img

După zile cu temperaturi de vară, vremea rea a pus stăpânire pe România. Temperaturile au scăzut brusc, iar ploile și ninsorile și-au făcut apariția.

În mai multe zone din țară a nins puternic, depunându-se în strat de câțiva centimetri „zăpada mieilor”. La Mărișel, în județul Cluj, și la Arieșeni, în Alba, totul a fost acoperit de zăpadă. În termometre nu erau mai mult de zero grade Celsius.

Ce este Zăpada Mieilor? După temperaturile de vară, s-a așternut peste tot în Munții Apuseni: Legătura cu Dochia

Zăpada mieilor este o denumire populară care se referă la ninsorile ce vin după data de 9 martie, când se termină Zilele Babelor. Zăpada mieilor sau zăpada berzelor este cunoscută în popor încă din vechime și este considerată benefică.

Zilele friguroase de după 9 martie, când se întâmplă să mai ningă, poartă numele de Zăpada mieilor.

Citește și: FOTO Imagini inedite în Munții Apuseni, la Arieșeni! După zilele de vară, pomii înfloriți au fost acoperiți de un strat gros de zăpadă

După ele, vin zilele calde ale păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului și Ziua Mierlei.

Atunci când se întâmplă ca în loc de aceste zile dedicate în special păsărilor migratoare să fie frig și ninsoare, există denumirea populară de Zăpada Berzelor sau a păsărilor călătoare.

Semnificația zăpezii mieilor

Din bătrâni, ninsorii venite de după data de 9 martie i se spune zăpada mieilor și este considerată semn bun pentru că ne aduce spor și bogăție. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie.

În această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii. Această zăpadă udă pământul și îl pregătește astfel pentru recolte bogate.

Tradiția despre Zăpada Mieilor este legată de legenda Babei Dochia

Tradiția despre Zăpada Mieilor este legată de legenda Babei Dochia, a Mărțișorului și a Dragobetelui. Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit de o fată frumoasă şi tânăra ca primăvara și a decis să se căsătorească cu ea.

Mama sa nu a fost, însă, de acord și a decis să scape de viitoarea sa noră. Dochia i-a dat fetei un ghem de lână neagra şi i-a cerut să se ducă la râu să-l spele până se face alb. Logodnica lui Dragobete s-a supus și a încercat din răsputeri să albească ghemul, dar fără succes.

Citește și: VIDEO După temperaturi de vară, iarna a revenit în Munții Apuseni. Ninge ca în povești la Arieșeni

Din cauza frigului și a apei înghețate, mâinile fetei au început să sângereze, dar ea a refuzat să plece spre casă până nu-şi îndeplinea sarcina. Impresionat de durerea fetei, Iisus Hristos i-a apărut în cale, i s-a prezentat drept Mărțișor, şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea.

Făcând ce i s-a spus, fata a reușit să facă lâna albă. Fericită, ea s-a întors acasă și i-a povestit viitoarei soacre ce s-a întâmplat. Baba Dochia nu l-a recunoscut pe Iisus Hristos și, crezând că a venit primăvara, și-a luat cele 9 cojoace și a urcat cu oile pe munte.

Cu fiecare zi care trecea, baba mai dădea jos câte un cojoc, pentru că afară se încălzea.

În cea de-a 10 zi, când Baba Dochia a rămas doar în cămașă, pe munte a venit un viscol și ninsoare care au înghețat-o alături de oile sale. Această ultimă ninsoare, care a înghețat-o pe Baba Dochia și pe oile sale, a primit numele de Zăpada Mieilor.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut