miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCum poți verifica câți bani ți s-au adunat la pensia privată? Contribuția...

Cum poți verifica câți bani ți s-au adunat la pensia privată? Contribuția a crescut de anul acesta

Date:

Știri relevante

spot_img

Cum poți verifica câți bani ți s-au adunat la pensia privată? Contribuția a crescut de anul acesta.

De anul acesta, contribuția la pensia privată obligatorie a crescut. Din salariul brut al angajaților, 4,75% se duc la pilonul al 2-lea. Cu alte cuvinte, se vor strânge mai mulți bani în conturile personale, pentru bătrânețe.

Cum poți verifica câți bani ți s-au adunat la pensia privată?

Așa cum știm, cei care se angajează și nu își aleg de la început un fond de pensii anume pentru pensia privată obligatorie, sunt alocați automat de Casa de pensii la un administrator.

Iar pentru cei care nu știu unde au fost alocați, Autoritatea de Supraveghere Financiară are o aplicație prin care pot vedea instant la ce fond de pensii contribuie. Este disponibilă pe site-ul instituției: asfromania.ro, la ”utile”, se numeste: ”Află la ce fond de pensii ești”.

Și e nevoie de câteva date personale: nume, prenume și CNP. Trebui să bifăm că am citit condițiile și primim instant și răspunsul.

La finalul anului, doar un milion de români, din peste 8 milioane care au pensie pilon 2, aveau cont pentru a verifica valoarea acumulată și pentru a vedea alte informații.

Ce sumă ai în cont?

Odată ce știm la ce fond de pensie contribuim, e destul de simplu să verificăm suma acumulată. Fie intrăm pe site-ul administratorului respectiv sau pe www.proprietardepensie.ro, site-ul asociatiei administratorilor de fonduri.

Avem aici toți administratorii pentru pilonul 2, sunt 7 in total…îl selectăm pe al nostru, cel mai probabil trebuie să facem un cont și apoi avem acces la informații, istoric, dacă angajatorul a plătit la timp contribuțiile etc.

Dacă cineva dorește să se mute la alt fond de pensii, poate că nu e mulțumit de randament, poate că nu are aplicație pentru a verifica ușor sau are alte motive, nu trebuie decât să depună o cerere… poate să dureze chiar și două luni, dar se poate.

E interesant de văzut câți bani strângem, mai ales că de anul acesta contribuim mai mult la pilonul 2.

Contribuția a fost majorată de la 3,75% din salariul brut la 4,75%. Deci se strâng mai mulți bani în conturile personale.

Angajatul nu plătește mai mult lunar, deci nu simte o diferență la salariu, pentru că a scăzut contribuția la pilonul 1, bani care se duc la buget pentru plata pensiilor de stat de acum.

De asemenea, au scăzut și impozitele pentru cei care ies la pensie și vor să ridice banii.

Cupoanele de pensie se schimbă din octombrie. Majorările importante sunt așteptate din 2024

O persoană care a contribuit lună de lună de când s-a lansat pilonul 2 are în medie în cont 48.000 de lei – arată datele oficiale de la finalul anului.

În general, din suma acumulată în cont, cam un sfert reprezintă câștig, pentru că banii sunt investiți, în mare parte în instrumente cu un grad scăzut de risc, titluri de stat, de exemplu, dar și în acțiuni.

Anul trecut, administratorii au înregistrat cele mai bune randamente din ultimul deceniu, dar a fost o revenire după un an greu, un 2022 cu minus. Cu alte cuvinte, ne putem aștepta și la perioade cu scăderi, nu doar la creșteri.

Pilonul 2 este în strânsă legătura cu evoluția economiei în general și au fost de-a lungul timpului și perioade cu scăderi, cele mai mari aici în 2020, în pandemie și în 2022, din cauza crizei energetice și a inflației ridicate.

Sunt aproximativ 1 milion de angajați care nu mai contribuie automat pentru pensia privată obligatorie, pilonul 2, ca urmare a modificărilor fiscale, deci vor avea mai puțini bani la pensie.

Citește și: Cupoanele de pensie se schimbă din octombrie. Majorările importante sunt așteptate din 2024

Este vorba de cei din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară. Ei pot contribui doar dacă fac o cerere la angajator.

Angajații care vor să aibă un venit în plus la pensie pot să contribuie și la pilonul 3, care este facultativ.

Contribuția este în prezent deductibilă fiscal în limita a 400 de euro pe an, atât pentru angajator, cât și pentru angajator. Adică aproximativ 160 de lei lunar, potrivit știrileprotv.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut