vineri, decembrie 6, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFocar de pestă porcină în Alba! Localități întregi din județ sunt sub...

Focar de pestă porcină în Alba! Localități întregi din județ sunt sub supravegherea DSVSA

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

Focar de pestă porcină în Alba! Localități întregi din județ sunt sub supravegherea DSVSA Alba. Iată care este situația privind evoluția pestei porcine africane pe teritoriul județului Alba.

În anul 2024, pe teritoriul județului Alba, s-a înregistrat un singur focar de pestă porcină africană la porcul domestic, depistat într-o gospodărie țărănească în extravilanul localității Daia Română.

Acesta este singurul focar de PPA la porcul domestic care evoluează în prezent pe teritoriul județului Alba, fiind confirmat la doi porci domestici, în urma analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, prin testul Real Time PCR.

Focar de pestă porcină în Alba! Localități întregi din județ sunt sub supravegherea DSVSA

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat la fața locului pentru efectuarea anchetei epidemiologice, punerea sub supraveghere a exploatațiilor, informarea populației, acțiuni de dezinfecție și adoptarea principalelor măsuri pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor.

Focarul a fost confirmat la mijlocul lunii ianuarie și poate fi stins în 30 de zile dacă vor fi îndeplinite cumulativ mai multe condiții.

Au fost stabilite localitățile aflate în zone de protecție și supraveghere:

  • În zona de protecție (0-3 km în jurul focarului) se află localitatea Daia Română; 
  • În zona de supraveghere (3-10 km în jurul focarului) se află localitățile: Cut, Câlnic, Răhău, Cunța, Drașov, Carpen, Vingard, Ghirbom, Șeușa, Ciugud, Limba, cartierele Oarda și Partoș din Alba Iulia, Lancrăm, Sebeș, Petrești.  

Citește și: Un supermarket foarte iubit de români anunță că vinde doar carne de porc românească: „Născuți și crescuți în România”

De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor.

În urma acestui focar, una dintre măsurile adoptate a fost interzicerea organizării în Daia Română a târgurilor de animale, expoziții ori alte evenimente ce adună la un loc mai multe animale, pe o perioadă nedeterminată.

La nivelul județului Alba, în ultimii ani, s-a constatat o scădere a numărului de focare de PPA la porcul domestic, dar în continuare, respectarea măsurilor de prevenție, e esențială pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.

În 2023 s-au înregistrat doar două focare de PPA la porcul domestic în județul Alba.

Aceasta reprezintă o reducere semnificativă față de cele 4 focare identificate anul 2022 și mai ales față de cele 21 de focare înregistrate acum 3 ani. În 2020, au fost depistate 27 de focare de PPA la porcul domestic.

Acest succes este rezultatul eforturilor susținute ale echipei DSVSA Alba, care a implementat măsuri riguroase de prevenire și control al bolii.   

În continuare, respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale în toate zonele din județ.

În acest sens, transmitem populației să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați, cu crotalie, și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, cu porcii mistreți sau cu proprietarii care dețin porci domestici; este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar.

Pesta porcină africană ucide atât porcii domestici, cât și mistreții. Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni.

PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Oamenii nu se îmbolnăvesc de PPA, iar boala nu poate fi transmisă la oameni prin contactul cu porci sau consumând produse de porc.

Virusul PPA este foarte rezistent. Îl poți purta pe haine, încălțăminte, echipamente de lucru și vehicule dacă ai vizitat o zonă contaminată sau dacă aduci produse de porc dintr-o zonă contaminată.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect, prin secreții, furaje etc.

Citește și: Cât de sănătoasă este ceapa cu slănină: „Degeaba îi aduci ardeleanului pește, că zice că pentru el cel mai bun pește e porcul”

Măsuri de biosecuritate și sfaturi pentru crescătorii de porci pentru prevenirea PPA:

IGIENA:

  • Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor;
  • Plasați dezinfectoarele de mâini și de picioare la intrările în adăpost porcilor;
  • Dezinfectați toate obiectele (vehicule, echipament de lucru) cu produse autorizate (dacă au intrat în contact cu porcii).

FURAJAREA:

  • Dacă hrăniți porcii cu resturi, totdeauna fierbeți-le minim 30 de minute, răciți-le și administrați-le;
  • Asigurați porcilor apă curată.

SEGREGAREA:

  • Construiți un adăpost care să prevină contactul cu mistreții;
  • Izolați porcii nou-veniți în adăpost (de ceilalți porci) pentru cel puțin 30 de zile și urmăriți semnele clinice;
  • Limitați mișcarea personalului și a vizitatorilor în/din fermă.

CÂND SUSPECTAȚI PREZENȚA PPA:

  • Luați legătura cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localității în care vă aflați.

Raportați către autoritățile veterinare locale orice suspiciune a prezenței virusului PPA.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut