miercuri, octombrie 4, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuOcna MureșPrimul oraș independent energetic din țară se află în Alba: „Cu această...

Primul oraș independent energetic din țară se află în Alba: „Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul”

Date:

Știri relevante

spot_img

Primăria Ocna Mureș a inaugurat un parc fotovoltaic, asigurând independența energetică a orașului. Cu o capacitate de 500 kW pe oră, acesta alimentează instituțiile publice și economisește aproximativ 2 milioane de lei anual.

Ocna Mureș, primul oraș independent energetic din România

Primăria Ocna Mureș a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 3 milioane de lei din fonduri Norvegiene.

„Investiția este finalizată, recepția a fost făcută, avem și contorul pus, care funcționează de vineri. Produc curent și ne asigurăm consumul a tot ce înseamnă instituții publice din orașul Ocna Mureș. Investiția este făcută pe fonduri norvegiene, contribuția noastră este doar de 15% și sperăm că vom face o economie, potrivit calculelor noastre, în jur de 2 milioane de lei anual.

Este primul astfel de parc din județul Alba cu o capacitate mare. Produce circa 500 kW pe oră în capacitate maximă. Este important că am beneficiat de aceste fonduri norvegiene și că am încercat să fim independenți din punct de vedere al energiei electrice”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Citește și: FOTO Dansatorii CSM Unirea Alba Iulia au început în forță sezonul competițional! Campioni la un concurs internațional

Investiția este în valoare de 2.884.516,85 lei, fără TVA.

„Desigur, între timp au depus și alte orașe proiecte pe fonduri europene pentru realizarea de parcuri fotovoltaice, dar Ocna Mureș este primul oraș care a realizat acest proiect. Aici, parcul este deja finalizat, se fac teste, iar energia este deja furnizată în rețea”, a completat primarul.

„Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, a mai declarat primarul Silviu Vințeler, conform evz.ro.

Banii economisiți vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții.

Orașul Ocna Mureș cuprinde șase localități și are o populație totală de circa 12.000 de locuitori.

Citește și: Vești bune! Cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024. Ce a declarat Ministrul Finanțelor

Tot aici, în luna mai 2023, a fost inaugurat un nou complex balnear, investiție de 7 milioane de euro derulată de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș, potrivit adevarul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut