luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătateCum ajută usturoiul și Vitamina D ca să ai o imunitate de...

Cum ajută usturoiul și Vitamina D ca să ai o imunitate de fier? Vremea caldă nu pune pe fugă viruşi

Date:

Știri relevante

spot_img

Cum ajută Vitamina D și usturoiul ca să ai o imunitate de fier? Creşterile de temperatură din ultima perioadă nu trebuie să ne facă să scădem nivelul de protecţie împotriva virozelor, care vor continua să circule, avertizează specialiştii ieşeni. 

Deşi afară s-au anunţat şi 18 grade în această săptămână, experţii în sănătate spun că măsurile de prevenţie trebuie păstrate, inclusiv evitarea aglomeraţiilor şi purtarea măştilor atunci când avem simptome de răceală. 

Mai mult, o analiză realizată de „Ziarul de Iaşi” în colaborare cu specialiştii ieşeni arată că trebuie avută grijă şi la consumul aşa-numitelor stimulente de imunitate. Nu există niciun efect dovedit de protecţie împotriva infecţiilor virale, prin creşterea imunităţii.

Chiar dacă e cald, virusurile continuă să circule

Prof.dr. Doina Azoicăi, cadru didactic la UMF Iaşi şi fost preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, avertizează asupra faptului că schimbările bruşte de temperatură nu sunt lipsite de riscuri, tocmai pentru că sunt anormale pentru această perioadă a anului.

Organismul trece printr-un stres de adaptare, care se poate manifesta şi ca o criză de adaptare, iar acest lucru poate să favorizeze sau să scadă capacitatea sa de apărare pe care ar avea-o în mod normal.

Citește și: Drujbarii din Munții Apuseni, luați la „bani mărunți” de polițiștii din Alba și Cluj. Au fost descoperite 11 infracțiuni

„Sigur că în această perioadă vor continua să circule virusurile acestea cu transmitere respiratorie şi, indiferent de temperatura pe care o vom înregistra pe perioade scurte sau lungi, prudent este să ne asigurăm că avem un regim termic adecvat organismului nostru.

Evident că dacă sunt geruri, atunci ne vom proteja cu îmbrăcăminte corespunzătoare la acele temperaturi, evitând să purtăm haine care să ne supraîncălzească. 

Nu putem să ne aşteptăm la o scădere a activităţii circulaţiei virusurilor respiratorii. Categoric, căldura nu favorizează o supravieţuire optimă, aşa cum ar fi la temperaturi propice sezonului rece, dar nu mizăm pe asta: aşa cum ne adaptăm noi, aşa se adaptează şi microorganismele”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Vitaminele, recomandate pentru prevenţie dar doar din surse naturale

Profesorul a menţionat că în orice moment şi în orice condiţii de temperatură este foarte important să avem o hidratare foarte bună, care ajută la adaptarea organismului mult mai uşor.

Pe lângă aceasta, spune prof.dr. Doina Azoicăi, este importantă şi o vitamino-prevenţie, dar nu prin suplimente sau tot felul de aditivi, ci din fructe şi legume.

„Acestea sunt din abundenţă. Dar din nefericire toate evaluările care s-au făcut în România au demonstrat că românii consumă o cantitate extrem de mică de fructe şi legume care aduc un aport important nu doar de vitamine, dar şi de anumite fibre care favorizează mecanismele digestive ale organismului, inclusiv cele imunitare”, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.

Reflexul oamenilor, la încălzirea vremii, va fi să iasă în natură, un lucru recomandat, spune epidemiologul, dar cu prudenţă: temperaturile pot fi înşelătoare şi diferenţele bruşte de la frig la cald sau invers pot influenţa capacitatea de adaptare a organismului.

Usturoiul şi Vitamina D nu previn răcelile

Conf.dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog, specialist în medicina bazată pe dovezi, a explicat, pentru „Ziarul de Iaşi”, că suplimentele luate din farmacii sau din magazine pentru creşterea imunităţii, la adulţi şi copii, nu au o eficienţă dovedită clinic, în studiile de specialitate. Din contră, studiile existente arată că nu există efecte care să poată fi incluse în sfera prevenţiei.

„Concluzia globală este că aceste stimulente nu ajută la prevenţie. Poate, în unele cazuri, la adulţii sănătoşi, să scurteze uşor durata simptomelor. Nu te ajută să faci o formă mai uşoară dacă eşti o persoană care are şi co-morbidităţi”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Una dintre cele mai des întâlnite „remedii” de întâlnire a sistemului imunitar în perioada sezonului viral este luarea mai multor suplimente care să conţină Vitamina D, mai ales în cazul copiilor.

Citește și: Tavanul unei școli din Ardeal s-a prăbușit pe elevi. Patru copii au fost răniți

Dar un amplu meta-studiu, care a analizat rezultatele a cinci studii efectuate pe perioada a nouă ani pe 2.189 de copii arată că „suplimentele cu doză ridicată de Vitamina D nu au avut niciun beneficiu în prevenirea infecţiilor de tract superior, dar pot reduce, în unele cazuri, incidenţa răcelii (influenza) şi a simptomelor.

În studiile clinice majore, sigurul beneficiu observat a fost o recuperare mai rapidă, fără impact asupra incidenţei şi a severităţii infecţiilor respiratorii”.

A fost realizat un meta-studiu şi cu privire la eficienţa consumului de usturoi în prevenţia răcelilor, autorii spunând că există echivalentul unei „credinţe populare” în mai multe ţări că acesta ar fi eficient. În niciunul dintre studiile analizate nu s-au descoperit dovezi clare că acesta ar avea vreun beneficiu în tratarea infecţiilor respiratorii sau în protejarea de infectare.

În cazul suplimentelor acestea de imunitate, prof.dr. Doina Azoicăi recomandă ca persoanele care doresc să apeleze la ele să se consulte şi cu medicul curant, chiar dacă ele pot fi luate de oriunde fără o reţetă sau trimitere.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut