luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFOTO Orașe importante din România, pe harta războiului electronic rusesc. Ar putea...

FOTO Orașe importante din România, pe harta războiului electronic rusesc. Ar putea fi afectată navigația aeronavelor

Date:

Știri relevante

spot_img

Orașe importante din România, pe harta războiului electronic rusesc. Ar putea fi afectată navigația aeronavelor.

Iașul, Bacăul, Galațiul și Constanța au început să fie frecvent supuse activităților de război electronic al armatei rusești.

Orașe importante din România, pe harta războiului electronic rusesc

Bruiajul a început undeva prin luna aprilie și a continuat toată luna mai. Bucureștiul, Ploieștiul și Iașiul erau, pe 20 mai, în „zona galbenă”, cu atacuri de valoare medie, în aceeași zonă fiind și trei localități din Bulgaria: Russe, Varna și Burgas. Afectate ar trebui să fie zborurile avioanelor, care se bazează pe GPS.

Conducerea Aeroportului Iași spune că nu sunt probleme, deocamdată. Rușii folosesc războiul electronic pentru a perturba direcția rachetelor ucrainenilor. Armata română spune că operează deja contramăsuri.

Citește și: Scriitoarea Ana Blandiana a primit premiul ”Prinţesa de Asturia pentru Litere”. Sunt cele mai prestigioase premii din Spania

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a emis un avertisment zilele trecute cu privire la faptul că Federația Rusă a declanşat un război electronic în zona de est a României.

Concret, Rusia perturbă sistemele globale de navigaţie prin satelit din zona Mării Negre, prin aceste perturbări sistematice fiind afectate securitatea aeriană şi funcţionarea porturilor și operațiunile portuare.

Perturbarea sistemelor de navigație prin satelit

Perturbarea sistemelor de navigație prin satelit, în special în regiunile Mării Baltice și Mării Negre, a atras, în ultima perioadă, tot mai multă atenție. Capacitățile de război electronic ale Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS, utilizând tehnici avansate de bruiaj jamming și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora.

Această practică pune sub semnul întrebării siguranța navigației în zonă, avioanele comerciale fiind printre cele mai afectate. La Iași, șeful Aeroportului Iași a precizat că nu sunt îngrijorări.

Atacuri de valoare medie

Documentul se numește „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” și este elaborat de către Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea a doi experți cu pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare, Sânziana Iancu și Paul Mandras.

Potrivit documentului, luni, 20 mai, Galați și Constanța erau cele mai afectate de războiul electronic al Rusiei. Bucureștiul, Ploieștiul și Iașul erau în „zona galbenă”, cu atacuri de valoare medie, în aceeași zonă fiind și trei localități din Bulgaria: Russe, Varna și Burgas.

Citește și: Performanță uriașă! Amalia Lică a câștigat 4 medalii de aur la Campionatele Europene de gimnastică ritmică de la Budapesta

Pe 3 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care Rusia perturba masiv sistemele de navigaţie aeriană erau cu precădere cele de graniţă, la Galaţi, Constanța și Iaşi.

Spre exemplu, pentru o forță a interferenței GPS de sub 2% sunt „zone verzi”, la o interferență de până la 8% avem „zone galbene”, adică „Medium”, iar pentru o forță a inteferenței GPS de peste 10% avem „zone roșii”, cu nivel „High” al războiului electronic de bruiaj al Rusiei, potrivit ziaruldeiași.ro.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut