vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăRitmuri clasice în armonie cu trecutul: Alba Iulia găzduiește Zilele Muzicale "Carl...

Ritmuri clasice în armonie cu trecutul: Alba Iulia găzduiește Zilele Muzicale “Carl Filtsch”

Date:

Știri relevante

spot_img

La Alba Iulia va avea loc o „călătorie” muzicală în universul lui Carl Filtsch prin concertele organizate de Centrul de Cultură “Augustin Bena” și Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia.

Proiectul cultural-artistic şi educativ este dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea şi fiind elevul preferat al lui Frederic Chopin. În acest an se împlinesc 193 de ani de la naşterea micului pianist.

În prima zi, duminică, 28 mai 2023, programul a cuprins un recital extraordinar de pian în memoria pianistului Carl Filtsch, recital susţinut de Vera Zelenscaia, alături de trei dintre cei mai premiaţi elevi ai săi (Muntea Sara Andreea, Tudor Nicolae Bucatcă şi Antonia Bianca Muntean). Aceştia au interpretat lucrări ale unor compozitori celebri, într-un program special ales pentru acest eveniment cultural.

Seara a fost încheiată de către Cvartetul de coarde al Judeţului Alba, compus din Dan-Liviu Cernat (vioara I), Mădălin Danciu (vioara II), Mădălina Gherman-Neag (violă) şi Cătălina Tincu (violoncel), care a interpretat Cvartetul nr. 9 în sol minor, D. 173 de Franz Schubert.

Citește și: Lucrările de decolmatare și reprofilare de pe râul Cenade, finalizate: S-a asigurat scurgerea de debite mari pe 5 km

Cea de-a doua zi, 29 mai 2023, va cuprinde o serie de momente speciale organizate cu scopul evidenţierii faptului că, în doar 15 ani de viaţă ai săi, Carl Filtsch a reuşit să dea naştere unor compoziţii muzicale de mare valoare, dar mai ales, a reuşit, ca şi după 178 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, să inspire şi să fie un exemplu pentru copiii şi tinerii care păşesc pe drumul interpretării muzicale.

Astfel, de la ora 18:00, la Museikon, va avea loc un eveniment dedicat copiilor şi tinerilor cu rezultate excepţionale obţinute la ediţia din acest an a Olimpiadei Naţionale de Interpretare Muzicală, elevi olimpici ai Liceului de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia. Aceştia vor susţine un recital extraordinar intitulat Recitalul Olimpicilor Judeţului Alba. În semn de apreciere şi recunoştinţă, elevii vor primi câte un exemplar dedicat al “Integralei compoziţiilor lui Carl Filtsch”, integrală realizată de Editura Muzicală a Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba.

Citește și: România, în topul țărilor europene cu cele mai multe accidente rutiere: Zeci de mii de incidente au loc anual

Vor concerta: Felix Constantinescu (pian), Vlad Marc (flaut), Zahan Claudio (canto clasic), Daria Romoşan (clarinet), Eliana Burde (nai), Cristian Gabriel Pop (violoncel), Carina Cataramă (nai), Gabriel Fufezan (canto clasic), Alexandra Diaconu (flaut), Maximiliana Valentina Poienar (muzică vocală tradiţională), Georgiana Vanesa Bogdan (muzică vocală tradiţională). Aceştia sunt elevi ai Liceului de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia, care au fost premiaţi la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală – ediţia 2023, fiind pregătiţi de profesorii: Emma Damian (flaut), Ioan Chiciudean (canto clasic), Roxana Rusan (canto clasic), Aurelian Trif (nai), Radu Beşliu (clarinet), Ciprian Petru Câmpean (violoncel), Cecilia Simion (pian), Teodora Craiu (muzică vocală tradiţională), Adrian Albu (muzică vocală tradiţională).

Publicul prezent va avea ocazia să vizioneze, în deschiderea serii, filmul scurt “Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch”, o producţie artistică ce are ca scop promovarea personalităţii pianistului din Sebeş, care a fost realizată de o echipă din judeţul Alba. Muzica filmului este constituită din fragmente muzicale extrase din lucrările lui Carl Filtsch.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Citește și: Concurs de fotografie pentru promovare turistică la Aiud: Ce premii se pun „la bătaie”

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică. Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi este răpus de boală la doar 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut