Știința arată că joaca este esențială pentru viața umană – și că prea puțină joacă poate avea consecințe grave asupra sănătății.
Kathy Hirsh-Pasek crede că americanii au ajuns în sfârșit la un punct de cotitură în ceea ce privește nivelul lor colectiv de mizerie autoimpusă.
Joaca este și pentru cei mari
Neurologii, educatorii și psihologii precum Hirsh-Pasek știu că joaca este un ingredient esențial în viața adulților, dar și a copiilor.
În ultimii ani, un număr mare și tot mai mare de dovezi – care acoperă biologia evoluționistă, neuroștiința și psihologia dezvoltării – a confirmat caracterul central al jocului în viața umană.
Citește și: Un șofer s-a urcat drogat la volan și a ucis doi tineri. Consumase cocaină, amfetamină și metamfetamină
Nu numai că este o parte crucială a dezvoltării și învățării în copilărie, dar este, de asemenea, un mijloc de conectare cu ceilalți, atât pentru cei tineri, cât și pentru cei în vârstă, și o modalitate puternică de supraîncărcare a creativității și a implicării.
Joaca este atât de fundamentală, încât neglijarea ei prezintă un risc semnificativ pentru sănătate.
„Oamenii au nevoie de bucurie în viața lor“
Cu toate acestea, americanii au eliminat de ani de zile timpul de joacă din programul lor încărcat – adultul mediu petrece acum mai multe ore la serviciu decât un țăran englez din secolul al XIV-lea.
Deși această tendință era în curs de desfășurare cu mult înainte de izbucnirea pandemiei, cei doi ani de teamă, boală și moarte care au urmat au dus nivelul de singurătate și izolare al americanilor la niveluri intolerabile.
Hirsh-Pasek, cercetător la Brookings Institution și autor de bestselleruri, crede că această încercare i-a împins pe oamenii deja obosiți de muncă în pragul decesului – până în punctul în care, în sfârșit, își revizuiesc în bine atitudinea față de muncă și distracție. „Oamenii au nevoie de bucurie în viața lor“, spune ea.
Semnele, spune ea, sunt peste tot. În cei doi ani de după pandemie, aproape 50 de milioane de oameni și-au părăsit locul de muncă, inspirând single-ul lui Beyoncé, „Break My Soul“. („Tocmai mi-am dat demisia… Îmi dau drumul la păr pentru că mi-am pierdut mințile“).
Adulții s-au îndreptat cu fervoare către puzzle-uri și cărți de colorat și au început să se joace cu Lego, păpuși și figurine, determinând producătorii de jucării să își croiască o nouă piață pentru „Kidults“.
În 2022, acest grup, definit ca având vârsta de 12 ani și peste, reprezenta un sfert din toate vânzările de jucării – în valoare de 9 miliarde de dolari. În același an, mai mult de 215 milioane de americani – majoritatea adulți – au declarat că joacă jocuri video.
„Deficitul de joacă este un fenomen foarte real“
Cel mai interesant pentru Hirsh-Pasek este o campanie condusă de educatori, părinți și factori de decizie politică pentru a crea oportunități pentru copii de a învăța prin joc. În aprilie, Houston a publicat o „Declarație a drepturilor în aer liber“, subliniind experiențele și facilitățile la care toți copiii ar trebui să aibă acces, inclusiv aer curat, locuri de joacă concepute pentru toate abilitățile și programe care îi ajută să se implice în activitățile în aer liber.
San Francisco, Minneapolis, Decatur, Georgia, Johnson City și Tennessee au început de trei ani o nouă inițiativă de promovare a „orașelor prietenoase cu copiii“.
O îmbrățișare a bucuriei și a jocului este așteptată de mult timp și nu doar pentru a pune accent pe faptul că oamenii vor să se simtă bine.
Cercetătorii au învățat, printr-o panoplie de studii, că dorința de a se juca este un instrument biologic puternic conectat, comun aproape tuturor mamiferelor, pentru a promova experimentarea, imaginația, explorarea și creativitatea.
Jocul activează centrii de recompensă din creier, inundă restul creierului cu substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine, cum ar fi dopamina și oxitocina, și declanșează eliberarea unor factori puternici de creștere neuronală care promovează învățarea și flexibilitatea mentală. Ea determină scăderea hormonilor de stres, ridică starea de spirit și are un efect energizant.
„Joaca este modul în care învățați să vă comportați ca un membru cu carte de vizită al oricărei specii din care faceți parte“
Un aspect important, dar subapreciat, al jocului este efectul său asupra cogniției. Oamenii de știință au descoperit că animalele parcurg atunci când se joacă o secvență de acțiuni care sunt adesea mult mai aleatoare, haotice și variabile decât evenimentele serioase din viața reală.
Acest caleidoscop schimbător de activități necesită improvizație, creativitate și aplomb în fața incertitudinii. „Jocul“, spune Marc Bekoff, profesor de ecologie și biologie evoluționistă la Universitatea din Colorado, Boulder, „antrenează indivizii să se aștepte la neprevăzut și să se adapteze la el“.
Seriozitatea incorigibilă are, de asemenea, un cost ridicat pentru bunăstarea mentală și fizică, spun oamenii de știință. Chirurgul american Vivek Murthy a sugerat că actuala criză din SUA a sănătății mintale este, cel puțin în parte, un produs al singurătății și al izolării.
Dacă este așa, jocul ar fi un antidot. Este principalul mijloc prin care copiii învață să se conecteze cu colegii lor și un instrument-cheie în stabilirea legăturilor sociale pe parcursul vieții adulte.
Citește mai multe pe Newsweek.