miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateUn avocat explică de ce Cristi Danileț a cerut pensionarea: „Era vânat...

Un avocat explică de ce Cristi Danileț a cerut pensionarea: „Era vânat și dacă reușea CSM să-l dea afară, pierdea dreptul la pensie de serviciu pe vecie”

Date:

Știri relevante

spot_img

Un avocat a explicat de ce Cristi Danileț a luat decizia de a se pensiona la doar 48 de ani și spune că situația trebuie analizată „înainte de a ridica piatra”.

Judecătorul Cristi Danileţ a anunţat vineri că iese la pensie, după 25 de ani în magistratură, dar va fi prezent în continuare în spaţiul public “pentru a lăuda ceea ce se face bine şi a critica ceea ce se face prost în domeniul legal şi judiciar”.

Un avocat explică de ce Cristi Danileț a cerut pensionarea: „Era vânat și dacă reușea CSM să-l dea afară, pierdea dreptul la pensie de serviciu pe vecie”

“Vine un moment când spui că ai făcut destul şi nu poţi să faci mai mult. Acum, am ajuns la un astfel de moment, al carierei mele. După 25 de ani, mă opresc cu activitatea în magistratură. Nu spun STOP! celorlalte preocupări ale mele.

Voi fi prezent în continuare în spaţiul public pentru a lăuda ceea ce se face bine şi a critica ceea ce se face prost în domeniul legal şi judiciar.

Mă voi concentra mai mult pe educaţia juridică a oamenilor, pe care am de gând să o extind de la cea pentru copii, de care mă ocup de ani buni, la cea pentru adulţi. 

Voi continua să pregătesc studenţi, pentru a deveni oameni ai legii mai buni ca mine. Voi dedica mai mult timp familiei, aşa cum merită”, a transmis Danileţ, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileț a anunțat că se pensionează la 48 ani: „Am ajuns la un astfel de moment”

În vârstă de 48 de ani, Cristi Danileţ a fost membru al CSM în perioada 2011 – 2017, după care a activat la Tribunalul Cluj.

În luna decembrie 2021, acesta a fost suspendat din magistratură, printre motive fiind că a postat două filmuleţe pe TikTok sau că a făcut parte din două asociaţii care criticau Guvernul.

El a câștigat toate procesele împotriva CSM, iar în aprilie 2023 a fost repus în drepturi, cu plata retroactivă a salariilor.

CSM a aprobat cererea de pensionare

Judecătorul Cristi Danileț a primit undă verde de la CSM, miercuri, să se pensioneze.

“Secţia pentru judecători a CSM a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerilor privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a domnului Vasilică-Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj”, se precizează în minuta şedinţei de miercuri.

„Era vânat”

Dumitru Dobrev, avocat și doctor în drept, a explicat pe larg decizia lui Cristi Danileț de a se pensiona, susținând că acesta „era vânat” și risca să rămână fără pensia de serviciu.

Dobrev a declarat că trebuie analizată situația „înainte să ridicăm piatra”.

„Este un mare tam-tam pe social-media despre cum își permite vajnicul luptător împotriva ”cutumelor balcanice” din Justiția Mioritică să iasă la pensie la 48 de ani?

Înainte să ridicăm piatra eu aș propune să analizăm puțin care erau alternativele:

1) E clar ca bună ziua că era vânat și dacă reușea CSM să-l dea afară, pierdea dreptul la pensie de serviciu pe vecie.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileț a primit undă verde de la CSM să se pensioneze la 48 de ani: „Vine un moment când spui că ai făcut destul”

Oricum a stat 3 ani în procese cu CSM ca instanță disciplinară (eu nici la un paznic bețiv de depozit de materiale de construcții din Voluntari nu am văzut 3 decizii de desfacere disciplinară a contractului individual de muncă emise într-un interval de jumătate de an) pentru niște copilării (că a pus pe FB cum tăia un gard viu și asta în opinia CSM aduce atingere prestigiului justiției) fără salariu.

2) La întâlnirea de 25 de ani de la terminarea facultății jumătate de amfiteatru a spus că vrea să iasă la pensie, nu doar Danileț. Noi am terminat în 1998, am fost 12,5 pe loc la admitere și ca urmare mulți au intrat în magistratură, unii din prima alții după 5 ani în alte profesii juridice.

Îmi aduc aminte că o singură colegă, președinta unui tribunal, a spus că ea vrea să-și ducă la capăt mandatul. Restul toți, fără excepție judecători și procurori de Tribunale, Curți de Apel și ICCJ au zis că ei ies la pensie.

De ce? Pentru că legea permite doar doi ani deacum încolo pentru cei care întrunesc condițiile. Chestia asta îmi aduce aminte de o vorbă a lui Pablo Escobar “plata o plomo” când se referea la magistrații și polițiștii din Columbia.

“Plata” adică “argint” cu referire la cei 30 de arginți ai lui Iuda și plumb, alternativa pentru cei ce nu se lasă “plătiți”.

La noi, elitele noastre politice post-fanariote au găsit o alternativă mai soft și mai sigură “vă îngropam în bani și vă scoatem la pensie – nu vreți voi să vizitați lumea?”

c) Cristi Danileț poate să facă în continuare o carieră în ONG-istică (pentru care are reale calități) sau chiar în politică dacă învață să înghită niște broaște și să nu se detoneze în presă la primul necaz (și-s multe necazuri care vin într-o carieră politică, mai ales din partea șefilor, cine nu învață repede ”the pack order” e mîncat scurt pe doi din prima lună).

În politică nu o să-l acuze nimeni că hămesit și că vrea să-și chivernisească niște neamuri.

d) Dar problema cea mai importantă pentru care scriu această postare nu e Danileț ci că nimeni din mass-media nu sesizează ce se întîmplă pâș-pâș în Justiție de vreo 10 ani:

Eu am sesizat, din ce mi-au povestit colegii mai tineri, că e o strategie de a scăpa de generațiile astea care au prins anul 1989 în liceu pentru că acum au creeat un sistem imbatabil de a preveni apariția vreunui nou Danilet în Justiție.

Pe vremea lui Danileț examenul de admitere în magistratură era doar scris, din materiile care se studiau în facultatea de drept.

Acum au băgat și examen psihologic (ceea ce nu e deloc rău) și interviu ca să vadă aptitudinile candidatului. Problema e că și examenul psihologic și interviul au fost deturnate pentru a vâna și elimina personalitățile mai asertive.

Dacă te miros că ai puțină “coloană vertebrală” imediat te elimină și nu poți contesta în contencios administrativ pentru că se notează cu admis/respins, fără nici un fel de explicații suplimentare.

A apărut și o “industrie” a pregătirilor pentru admiterea la INM și se câștigă bani frumoși pregătind candidații cum să evite răspunsurile care ar semnala psihologilor din comisie că au de a face cu o personalitate “mai răzvrătită”.

Știu cunoscuți care au luat note foarte bune la probele scrise, dar au picat la “psihologic” sau la “interviu” , una dintre ele fiind o voluntară din campania pentru stoparea exploatării cu cianură de la Roșia Montană, om cu două facultăți făcute la UBB Cluj și cu un cap juridic foarte bun.

De pildă, când eram în anul III de facultate, la un examen scris unul din colegii ”din rude mari împărătești” a zis ceva de genul: subiectele 1 și doi le-am făcut chiar bine, la subiectul 3 nu am știut ce să scriu, era din ultimul curs pe care nu l-am citit.

După amiază ne cheamă proful în amfiteatru ca să ne spună notele și să ni le treacă în carnet.

Citește și: Un elev de 15 ani de la Liceul Militar din Alba Iulia s-a aruncat de la etajul 4 al clădirii. A lăsat un bilet de adio

Persoana respectivă a primit 10 în condițiile în care nu putea să ia mai mult de 7 și țin minte că singurul care a vociferat a fost Danileț (care învăța ca un disperat în sesiune să nu piardă bursa – el nefiind copil de bani gata).

Noi ceilalți ne-am făcut că plouă (în anii 90 era un fapt normal ca vlăstarele de universitari să ia un punct, două în plus, nimeni nu se indigna – o priveam ca un dat) iar profesorul s-a făcut că nu-l aude.

În actualele condiții în care în Justiție se închid toate căile ca să mai apară vreun Danileț, și știm și cine face asta (acea parte a Justiției care e ridicată în slăvi de Luju precum și miniștrii de tip ”cârpă de dat luciu la pantofi” gen Predoiu sau Gorghiu) vremuri grele ne așteaptă și Justiția e singura putere în stat capabilă să mai tempereze excesele celorlalte două”, a scris Dumitru Dobrev pe Facebook.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut