luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCutremur în România. E al patrulea seism în doar 24 de ore....

Cutremur în România. E al patrulea seism în doar 24 de ore. Ce magnitudine a avut?

Date:

Știri relevante

spot_img

Cutremur în România, marți dimineață. Astăzi, 16 ianuarie 2024, un nou cutremur a avut loc la ora 4:15 în județul Buzău. Acesta este al patrulea seism înregistrat în doar 24 de ore.

În ziua de 16 ianuarie 2024 la ora 04:15:36 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 92.7km, potrivit datelor furnizate de INCDFP.

Cutremur în România. E al patrulea seism în doar 24 de ore. Ce magnitudine a avut?

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 49km V de Focsani, 52km NV de Buzau, 68km SE de Sfantu-Gheorghe, 75km E de Brasov, 83km NE de Ploiesti.

În cursul zilei de ieri, 15 ianuarie s-au produs 3 cutremure, cel mai mare având magnitudinea de 4.3 ml la adâncimea de 72.8km.

Cea mai puternică mişcare tectonică din ultimii ani din România a fost înregistrată în 2023  și a avut magnitudinea de 5,7. Acel seism a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Câte de (ne)pregătiți suntem de un cutremur mare?

România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți. În primă instanţă, înainte de orice consolidare, se va face evaluarea vizuală, conform legii.

Primul termen de inițiere a programului de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, de către autorități, este luna aceasta, potrivit Legii 426/2023.

Citește și: Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Ce magnitudine a avut?

Ce este această evaluare vizuală rapidă? Se identifică construcțiile slabe și, astfel, necesitatea consolidării imobilelor mai afectate structural, vizibile ca fiind cele mai mari pericole pentru societate, la un cutremur de pământ.

Acest tip de analiză a structurii construcțiilor se va face conform unui calendar, stabilit în funcție de regimul de proprietate al clădirilor.

O verificare “ochiometrică”

Între 1 ianuarie 2024 şi 1 noiembrie 2024, vor fi evaluate vizual construcțiile care sunt instituții de învățământ, spitale, policlinici sau dispensare policlinice, precum şi clădirile de interes și utilitate publică, aflate în patrimoniul instituțiilor publice.

Activitatea de evaluare vizuală rapidă pentru ambele tipuri de construcții va trebui finalizată până la 1 noiembrie anul acesta.

Citește și: Cutremur în România! Unde s-a produs seismul de 4,3 grade? S-a resimțit în mai multe orașe

De la 1 ianuarie 2025, în următorul an şi jumătate, adică până la 1 iunie 2026, toți primarii din țară vor fi obligați să facă aceeaşi evaluare vizuală.

Din 1978, după cutremurul din 4 martie 1977, imobilele din România au fost construite la alte standarde seismice şi teoretic sunt mai solide.

Dar există şi unele blocuri care arată ca noi, fiind refăcute, din punctul de vedere al izolaţiei termice, însă în realitate au diferite deficienţe structurale.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut