marți, noiembrie 28, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateEchinocțiul de toamnă 2023: Astăzi ziua scade treptat, iar noaptea devine mai...

Echinocțiul de toamnă 2023: Astăzi ziua scade treptat, iar noaptea devine mai lungă. Când intră România în ora de iarnă

Date:

Știri relevante

spot_img

În data de 23 septembrie, la ora 09:50, va avea loc echinocţiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc. Acest moment va marca aproximativ egalitatea între durata zilei şi a nopţii pe 26 septembrie. În emisfera nordică, zilele se vor scurta, în timp ce în emisfera sudică vor deveni mai lungi.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Echinocțiul de toamnă 2023

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Citește și: Emilia Stelea, șefa de promoție a Colegiului Militar din Alba, omagiată cu placheta de onoare pentru performanțele sale: “Suntem mândri de tine”

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii. La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă, informează News.ro, citând specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Când trece România la ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 28-29 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român.

Citește și: Caz cutremurător în Ocna Mureș! Un bărbat și-ar fi violat și agresat sexual fiica vitregă timp de 4 ani. A fost arestat preventiv

Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC). România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie. Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei.

Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie).

Citește și: Petru Corduneanu, cizmarul devotat al Colegiul Militar din Alba: 35 de ani de meșteșug în slujba visurilor militare

Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919, potrivit newsweek.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut