miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitatePeștera din România, locuită parțial de oameni, care este una dintre cele...

Peștera din România, locuită parțial de oameni, care este una dintre cele mai frumoase din lume. Are mai multe „etaje”

Date:

Știri relevante

spot_img

Peștera din România care este una dintre cele mai frumoase din lume. Are mai multe „etaje” și a fost locuită parțial de om.

Peştera Topolniţa, aflată în judeţul Mehedinţi, reprezintă o peşteră naturală, locuită parţial de om, cu altitudinea absolută de 434 m; relativă de 84 m. Prezintă cinci deschideri şi are o lungime totală de 20.500 metri.

Peștera din România, locuită parțial de oameni, care este una dintre cele mai frumoase din lume. Are mai multe „etaje”

Peştera a fost împărţită de speologi în mai multe sectoare (explorarea este neterminată). Mai important, din punct de vedere arheologic, este sectorul Peştera Femeii, din care se ajunge în Culoarul Liliecilor şi apoi în Culoarul Vetrelor, unde au fost identificate vetre de foc ce datează din neolitic, din epoca dacică şi din cea medievală.

Împreună cu acestea se aflau şi materiale ceramice sau piese de metal.

Citește și: Fosile de dinozaur unice în lume, descoperite în Țara Hațegului. Oasele, vechi de aproximativ 70 de milioane de ani

Cercetări arheologice s-au făcut şi în exterior, dezvelind cuptoarele de redus minereul de fier de epocă dacică. La cercetări au mai participat E. Bujor, Vasile Boroneanţ şi alţii, arată sursa citată.

În mai multe locuri în peşteră, a fost identificată şi faună fosilă (Ursus spaeleus).

Peştera Topolniţa este una dintre cele mai frumoase şi mai importante peşteri din lume. Peştera, subordonată administrativ Academiei Române, este protejată şi închisă circuitului turistic. Vizitarea se face controlat.

Urmele arheologice descoperite aparţin epocilor: neolitic, Hallstatt, epoca dacică, epoca medievală.

“Numeroase lacuri, sclipind ca gheaţa la lumina lanternelor, întrerup pe alocuri cursul subteran al apei, sporind frumuseţea peşterii.

Citește și: Peștera din Munții Apuseni care e veche de 10 milioane de ani. Aici ar fi încolțit prima sămânță de grâu din România

Pe întreg parcursul peşterii se întâlnesc galerii ornate cu stalactite şi coloane, cu stalagmite-lumânări, cu ghirlande, draperii, baldachine şi valuri translucide din calcit imaculat”, face cunoscut DJS Mehedinţi.

O astfel de galerie este Galeria Racoviţă foarte bogată în formaţiuni de calcit, în care unele zone, ca Pădurea de Lumânări sau Lacul de Cleştar, sunt de o rară frumuseţe, arată DJS Mehedinţi. 

Deschisă doar o dată pe an

Din păcate peștera este deschisă pentru o singură zi pe an, mai exact în timpul sărbătorii care îi poartă numele. În restul anului fiind vizitată doar cu permisiunea Academiei Române.

Citește și: Peștera secretă din Munții Apuseni care ar fi printre cele mai frumoase din lume. De ce nu poate fi vizitată

Chiar dacă lucrările pentru facilitarea accesibilității turiștilor au fost finalizate prin crearea de piste betonate, electricitate, balustrade și scări.

Acestea sunt necesare pentru zonele denivelate care duc la punctele de atracție principale. Din păcate promovarea peșterii este aproape inexistentă.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut