miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitatePreotul Partenie Pop, care a slujit ca muzeograf la Catedrala Reîntregirii din...

Preotul Partenie Pop, care a slujit ca muzeograf la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a decedat. Constrâns de comuniști să renunțe la „visul său”

Date:

Știri relevante

spot_img

Preotul Partenie Pop, care a slujit ca muzeograf la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a decedat. Constrâns de comuniști să renunțe la „visul său”.

Părintele protopop Partenie Pop, care a slujit ca muzeograf la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a decedat. Ca tânăr istoric al „Artei Sacre” a fost constrâns de comuniști să renunțe la „visul său” de a pune bazele unui muzeu.

Preotul Partenie Pop, care a slujit ca muzeograf la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a decedat

„Părintele protopop Partenie Pop, preot al parohiei Târnăveni I între anii 1971-2012, a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de miercuri, 29 noiembrie. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Partenie va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, sâmbătă, 2 decembrie, începând cu ora 13.00, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Târnăveni.

Citește și: Doliu în lumea artistică! Rona Hartner, una dintre cele mai iubite și apreciate actrițe din țara noastră, a murit la numai 50 de ani. De ce boală suferea

Părintele Partenie Pop s-a născut la data de 22 septembrie 1936, în comuna Dumbrava, localitatea Păniceni, județul Cluj, fiind al şaptelea copil din cei nouă ai părinţilor Petru (preot) şi Elisabeta.

Clasele primare le-a urmat în localitatea Valea Drăganului şi în orașul Huedin, unde tatăl său a fost numit protopop în anul 1946 de către Episcopul Nicolae Colan, ca succesor al protopopului martir Aurel Munteanu.

A urmat apoi cursurile Şcolii Pedagogice de băieţi din Cluj-Napoca și cele ale Institutului Teologic din Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1960. Dragostea de studiu şi înclinaţia spre disciplina Istorie îl determină să urmeze şi Facultatea de Istorie-Filozofie.

În tot acest timp, este numit pedagog şi apoi profesor la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, predând disciplinele: Istorie, Legiuirile Bisericii Ortodoxe Române, Explicarea Apostolului şi Evangheliei.

În toamna anului 1965, se căsătoreşte cu profesoara Alexandrina Drăghiciu, căsătorie binecuvântată de Dumnezeu cu două fete: Anca şi Ioana.

De la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca a fost transferat la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, primind funcţia de muzeograf principal, având sarcina de a pune bazele unui Muzeu de Artă Sacră.

Tot acum îşi desăvârşeşte cursurile în domeniul artei religioase printr-o practică la Muzeul din Bucureşti, secţia Artă Veche Românească.

Din cauza regimului comunist-ateu, a renunțat la acest deziderat. La scurt timp, Mitropolitul Nicolae Mladin l-a îndrumat pe calea preoţiei.

A fost hirotonit preot la data de 22 august 1971, pe seama parohiei Târnăveni I, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din anul 1994, odată cu reînființarea Protopopiatul Ortodox Român Târnăveni, este ales protopop.

În anul 2002, i se acordă distincţia Crucea Patriarhală de către vrednicul de pomenire Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În tot acest timp, publică articole şi studii în revistele teologice de specialitate, în revista de arheologie, istorie şi etnografie „Acta Muzei Apulensis”, dar şi în periodicul social-cultural şi de informaţie „Târnava”, între care amintim: „Zugravul Ion din Beiu, pictor de icoane”, „Clerici ortodocşi alături de poporul român în lupta pentru unitate naţională”, „Icoana Maicii Domnului de la Ţelna”, „Vestigii culturale-medievale din satul Ţelna”, „Potirul Biruinţei”, „Altar de împăcare” ș.a.

După o bogată activitate pastoral-misionară, cu noblețea, implicaţiile şi îndatoririle ei, se retrage din activitate începând cu data de 1 august 2012, continuând să slujească la altarul bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până în anul 2020.

Reflectând la viața și activitatea sa, putem spune că părintele protopop Partenie Pop face parte dintr-o generație formată în școala muncii, a studiului și a rugăciunii, în care s-au cizelat caracterul, onoarea, tenacitatea, demnitatea și cultura teologică.

Citește și: Părintele Vasile Gabra, preot al parohiei Obreja, a trecut la cele veșnice. A slujit timp de 42 de ani

În cei 41 de ani de slujire preoțească, părintele Partenie s-a impus prin realizările pe linie pastoral-misionară, prin activitatea publicistică, prin spiritul critic, însoțit de înțelegere, căutând să așeze lucrurile pe făgașul firesc și binecuvântat.

Înzestrat de Dumnezeu cu o voce pătrunzătoare, erudit propovăduitor al „Cuvântului”, preacucernicia sa și-a pus toată priceperea și puterea în slujirea Bisericii lui Hristos.

În persoana sa se întâlnesc într-un chip cu totul armonios fidelitatea, respectul, disciplina, generozitatea, spiritul tonic și, nu în ultimul rând, sinceritatea, inspirâd încredere, liniște sufletească și dragoste.

În dimineața zilei de miercuri, 29 noiembrie, vrednicul slujitor al lui Hristos, părintele Partenie Pop, a trecut la Domnul.

Slujba înmormântării va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 13.00, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Târnăveni”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Alba Iulia.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut