miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomieAutoVIDEO Autostrada Sibiu-Pitești, trasă „pe dreapta”? Statul întârzie proiectul: „Mare minune să...

VIDEO Autostrada Sibiu-Pitești, trasă „pe dreapta”? Statul întârzie proiectul: „Mare minune să fie gata în mai puțin de 7 ani”

Date:

Știri relevante

spot_img

Autostrada Sibiu-Pitești, trasă „pe dreapta”? Statul întârzie proiectul. Până la 31 decembrie 2023, nu a fost obținută, însă, nicio autorizație de construire, potrivit Asociației Pro Infrastructură. 

Asocierea de firme turcești Cengiz-Mapa a câștigat licitația pentru tronsonul A1 Boița-Cornetu în decembrie 2022.

Autostrada Sibiu-Pitești, trasă „pe dreapta”? Statul întârzie proiectul: „Mare minune să fie gata în mai puțin de 7 ani”

CNAIR a semnat contractul pentru pentru cei 31,33 de kilometri ai celui mai dificil lot al celei mai importante autostrăzi pentru România în februarie 2022, iar proiectarea a început în iulie 2022, având termen de 15 luni pentru depunerea Proiectul pentru obținerea Autorizației de Construire (PAC), astfel încât la sfârșitul perioadei de 18 luni “toate activitățile de proiectare să fie finalizate” și “să poată fi demarate lucrările de execuție”. 

Până la 31 decembrie 2023, nu a fost obținută, însă, nicio autorizație de construire, potrivit Asociației Pro Infrastructură. 

Tronsonul A1 Boița-Cornetu de 31,33 km lungime include în jur de 50 de poduri și viaducte, 7 tuneluri, din care cel mai mare de 1,6 km (Câineni), dar și 3 spații de servicii și un ecoduct (supratraversare pentru animale, zona Lazaret). Valoarea contractului este de 4,25 miliarde de lei, fără TVA, aproximativ 910 milioane euro.

Pe de altă parte, Cengiz Holding, corporația turcească din care face parte și firma de infrastructură Cengiz care s-a asociat cu Mapa pentru construcția lotului 2 al A1 Sibiu-Pitești, este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Ponta încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat. 

Citește și: O navă cu 1.000 tone de azot s-a scufundat în Dunăre, în Serbia. Va ajunge în România: cât e de periculos

„Începem și cu sapa sau stăm doar cu Mapa? Așteptată cu sufletul la gură de o țară întreagă, Secțiunea 2 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești ar trebui să vadă startul în teren în acest an, dar la noi nu e niciodată simplu.

Este cel mai dificil tronson de autostradă contractat: 31,33 kilometri și 4,25 miliarde lei plus TVA pentru lucrări prin peisaje ca-n Alpi, 7 tuneluri, vreo 50 de viaducte, poduri și pasaje, păduri întregi de tăiat și mutat, acces teribil de greu prin creierii munților croșetând pe lângă Olt, calea ferată și DN7.

Contractul semnat cu asocierea turcă Mapa-Cengiz în 07.02.2022 are ordin de începere dat în 01.07.2022 și specifică negru pe alb ca depunerea PAC, Proiectul pentru obținerea Autorizației de Construire (AC), să se facă în 15 luni astfel încât la sfârșitul perioadei de 18 luni “toate activitățile de proiectare să fie finalizate” și “să poată fi demarate lucrările de execuție”.

Dar la 31.12.2023 nu avem nici urmă de AC, deci nu putem băga excavatoarele. Unde este blocajul? Probleme birocratice de tot felul, cum ar fi accesul în păduri pentru forajele geotehnice.

În țara în care pădurile se fură… ca-n codru, este teribil de greu să le tai legal. Forajele geotehnice au fost efectuate peste tot pe unde nu erau copaci.

Nu a fost rezolvat accesul pe zonele forestiere, adică pe aproximativ o treime din traseul autostrăzii, la 18 luni de la ordinul de începere”, notează specialiștii Asociației Pro Infrastructură pe Facebook. 

„Miracol”, dacă turcii de la Cengiz-Mapa vor respecta termenul de 50 de luni pentru A1 Boița-Cornetu

„Dar să nu găsim scuze, ci soluții. Sunt măcar două-trei portaluri din totalul de 14 și cu siguranță vreo 2-3-10 poduri din cele 50 de pe lot unde nu avem copaci și/sau alte blocaje birocratice majore.

La fel ca în foarte multe alte cazuri, antreprenorul poate veni în CNAIR cu documentația (PAC) necesară emiterii autorizației de construire parțiale ca să se pornească… ceva.

Citește și: Un polițist din Ardeal și-a pierdut pistolul în timpul unei intervenții: „Au dezarmat poliția”

Iar în paralel să se rezolve și pașii administrativi mai dificili. Altfel se pierde din ce în ce mai mult timp.

Ar fi un MIRACOL ca termenul de execuție de 50 de luni să fie respectat. De fapt, cu lentoarea turcilor de la Mapa-Cengiz și cu obișnuita fugă de răspundere din CNAIR și MT, mare minune să fie gata autostrada până în 2030, adică în mai puțin de 7 ani, darămite în 4 și ceva cât cere contractul!”, spun specialiștii Asociației Pro Infrastructură. 

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut