Imagini inedite surprinse de camerele video amplasate în Parcul Natural Apuseni. Două ciute se retrag la altitudini mai joase pentru a găsi hrană.
Parcul Natural Apuseni este un organism viu, în care sălbăticiunile găsesc suficientă hrană pentru a supravieţui şi peste iarnă. Este și cazul ciutelor.
Imagini inedite surprinse în Parcul Natural Apuseni. Două ciute se retrag la altitudini mai joase pentru a găsi hrană
Pădurarii Parcului Natural Apuseni au postat un scurt film video cu două ciute surprinse în timp ce se retrag la altitudini mai joase pentru a găsi hrană.
„Odată cu primele zăpezi, consistente, ciutele (Cervus elaphus) s-au pus în mişcare, retrăgându-se la altitudini mai joase, unde îşi pot procura încă hrană cu uşurinţă”, au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.
Ce este ciuta?
Ciuta, femela cerbului, este un animal erbivor care are habitatul în zone montane sau deluroase cu păduri întinse.
Începând cu perioada împerecherii, care debutează toamna, până când fată, ciutele trăiesc în cârduri, conduse de regulă, de ciuta cea mai bătrână. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an.
Iarna hrana acestora se compune din lujeri, muguri și uneori scoarță de copac, frunze verzi rămase sub zăpadă, diferite frunze și ierburi uscate, precum și plante verzi din terenurile cultivate agricol.
Citește și: FOTO Fenomen rar și spectaculos de Bobotează: cascadă subterană în Peștera Poarta lui Ionele
Ghinda și jirul constituie hrana de bază. De asemenea, este importantă administrată complementar de om: fân, frunzare și concentrate.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj, Bihor şi Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.