Zece ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni în care Adrian Iovan și o studentă și-au pierdut viața. Ce s-a întâmplat?
Zece ani au trecut de la tragedia din Munții Apuseni, atunci când Adrian Iovan și-a pierdut viața, în timp ce pilota o cursă umanitară.
Zece ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, în care Adrian Iovan și o studentă și-au pierdut viața. Ce s-a întâmplat?
În 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
Atunci, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa.
Citește și: Un șofer de 77 ani din Alba a făcut accident după ce a intrat cu mașina pe contrasens. A ajuns la spital
Adrian Iovan s-a născut în anul 1958. A terminat Liceul Industrial nr. 10 „Aurel Vlaicu” din București, astăzi Colegiul Național „Aurel Vlaicu”, apoi Facultatea de Aeronave, pe care a absolvit-o ca șef de promoție.
Fostul pilot s-a căsătorit prima dată la 26 de ani, mariaj din care a avut o fiică, ca apoi, în iulie 2003, să se căsătorească cu Romanița, născută Ciolcan, cunoscută creatoare de modă. Și acest mariaj s-a încheiat tot cu un divorț.
Epava avionului, găsită de localnici
Pe 20 ianuarie 2014, un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Răzvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Dosarul a fost clasat în 2018
În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea dosarului accidentului aviatic din Apuseni sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic.
Procurorii spun că acţiunile sau inacţiunile acestora nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic, respectiv la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.