miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomieMajorare a tarifelor la apă și canalizare în județul Alba. Cât de...

Majorare a tarifelor la apă și canalizare în județul Alba. Cât de mult vor crește facturile de la 1 ianuarie 2024

Date:

Știri relevante

spot_img

Județul Alba se pregătește să suporte o creștere a tarifelor pentru apa potabilă și canalizare din 2024, în urma deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare (ANRSC). În acest context, APA CTTA SA Alba a anunțat noile tarife.

ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA APA ALBA, împreună cu SC APA CTTA SA ALBA, au elaborat o strategie tarifară care prevede ajustări ale prețurilor și tarifelor, pe o perioada de 5 ani, primind aviz conform al ANRSC nr.979002/18.07.2023.

Majorare a tarifelor la apă și canalizare în județul Alba

Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile.

Citește și: Spiritul Crăciunului prinde viață în Alba! Copiii pot trimite scrisori către Moș Crăciun prin Poșta Română, iar acesta le va răspunde

Proiectele pe care le implementează SC APA CTTA SA ALBA, în dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Alba, prin Programul Operațional Infrastructură Mare si PNRR, în valoare totală de 593.000.000 lei, cuprinde, printre altele, realizarea a 60 km de rețea nouă/reabilitata de apă potabilă și 116 km de rețea de aducțiune, 97 km de rețea nouă/reabilitata de canalizare, o nouă captare de apă și 2 stații de tratare apă, 49 stații de pompare a apei uzate și 2 stații noi de epurare a apelor uzate, achiziția si montarea a 13.877 contoare cu citire la distanță.

În urma implementării lucrărilor de investiții, peste 100.000 de locuitori vor avea mai bună alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, iar 24.000 de locuitori vor beneficia de servicii îmbunătățite de colectare și epurare a apelor uzate.

Totodată, va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației care beneficiază în acest moment de serviciile SC APA CTTA S.A, prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite.

Din prețuri și tarife se va alimenta și Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată și se va acoperi suma de peste 102.000.000 lei, care reprezintă contravaloarea datoriei creditelor obținute pentru cofinanțarea proiectelor.

Citește și: Vizită specială la Alba Iulia! Părintele Constantin Necula va susține o conferință la Colegiul Militar “Mihai Viteazul”

Potrivit Deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare- ANRSC nr. 177/24.11.2023, prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie de operare va fi, din 1 ianuarie 2024, de 6,94 lei/mc, exclusiv TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 7,21 lei/mc, exclusiv TVA. Astfel, diferența de preț pentru 1000 de litri apă potabilă, TVA inclus, va fi de 0,61 lei, iar cea de tarif pentru 1000 de litri apă uzată de 0,38 lei.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut