miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateMobilizare antitero, cu pistoale și mitraliere, lângă sinagoga din Alba Iulia. Ce...

Mobilizare antitero, cu pistoale și mitraliere, lângă sinagoga din Alba Iulia. Ce s-a întâmplat

Date:

Știri relevante

spot_img

Sinagogile din România găzduiesc evenimente pentru sărbătoarea evreiască Hanukkah, fiind păzite de militari din Brigada Antiteroristă a SRI. În Alba Iulia, doi angajați ai SRI, îmbrăcați în echipament militar și înarmați, au fost prezenți în apropierea sinagogii.

La Alba Iulia, doi angajați ai SRI înarmați până-n dinți s-au aflat, luni, 11 decembrie 2023, o perioadă destul de lungă de timp în centrul orașului, printre pietoni, în apropierea sinagogii.

Mobilizare antitero, cu pistoale și mitraliere, lângă sinagoga din Alba Iulia

Pe echipamentul pe care îl purtau se putea observa că fac parte din Brigada Antitero a SRI și erau dotați la vedere cu pistoale și mitraliere.

La Sinagoga din Alba Iulia, la fel ca în celelate lăcașuri de cult evreiești din țară, are loc între 7 și 15 decembrie 2023, sărbătoarea Hanukkah.

Citește și: Viceprimarul Alba Iuliei, asigură progres în proiectele urbane ale municipiului: “Încep să se vadă rezultatele din teren”

Brigada Antitero s-ar afla în apropierea sinagogii ca măsură preventivă de protecție, având în vedere atacurile teroriste Hamas din Israel, urmate de invazia Fâșiei Gaza. Sărbătoarea Hanukkah, cunoscută ca „Sărbătoarea luminilor” sau „Crăciunul evreilor”, se sărbătoreşte timp de 8 zile, la începutul lunii decembrie. În ebraică, „Hanuka” înseamnă „dedicare”, şi ea este simbolizată de o menoră cu nouă braţe, numită din secolul al XIX-lea „hanukiya”.

Cea mai veche comunitate izraelită din Transilvania

Alba Iulia găzduieşte cea mai veche comunitate israelită din Transilvania, cu activitate neîntreruptă până astăzi. În centrul orașului se păstrează prima sinagogă de zid din Transilvania, ridicată în 1840, pe vremea rabinului Iezechiel Paneth, al cărui nume îl poartă. Este singura sinagogă existentă în județul Alba. Construcția este una sobră, dar îmbină, totuși, vizibile elemente arhitecturale ținând de stilurile baroc și neoclasic.

Clădirea are o singură navă, o sală mare de adunare, în mijlocul căreia se află bima, podiumul de pe care se citea Tora, cartea sfântă de căptâi a evreilor. Pe peretele de răsărit se află „aron kodeș”, dulapul în care sunt ținute sulurile Torei.

Citește și: FOTO Seară de colinde pentru persoanele vârstnice, găzduită la Parohia Cetate I din Alba Iulia. Colindătorii au fost răsplătiți cu daruri

Femeile aveau acces în Sinagogă doar la etaj, printr-o intrare separată, în așa numita „Sala femeilor”. Scăderea numărului de evrei din Alba Iulia face ca „minianul”, cvorumul de rugăciune, cu zece bărbați evrei care cunosc ritualul, să nu fie asigurat.

Este motivul pentru care ceremonialul religios nu se mai poate desfășura doar cu membri ai comunității din oraș sau din județ, potrivit Adevărul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut