În conformitate cu o proaspătă lege promulgată de președintele Klaus Iohannis, proprietarii de terenuri acoperite cu ambrozie au un termen strict de 15 zile pentru a curăța această plantă invazivă din livezi și grădini. Cei care nu se conformează noilor reguli, riscă amenzi de zeci de mii de lei.
Proprietarii terenurilor acoperite cu ambrozie vor fi nevoiți să treacă la treabă. Aceștia au un termen de 15 zile pentru a curăța ambrozia din proprii bani.
Proprietarii de terenuri au 15 zile la dispoziție să îndepărteze ambrozia din grădini și livezi
Dacă acest lucru nu se întâmplă, autoritățile locale pot intra pe terenul respectiv fără vreo aprobare, iar amenzile sunt usturătoare.
Klaus Iohannis a promulgat legea ambroziei
Proprietarii de terenuri, administratorii rumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole sunt nevoiți să scape de ambrozie până la data de 30 iunie sau în termen de 15 zile de la primirea unei notificări.
Proprietarii de terenuri vor avea posibilitatea de a cere ajutorul administrației publice locale pentru îndepărtarea ambroziei, însă cheltuiala va fi suportată tot de cel care a solicitat intervenția acestora. În caz contrar, administrația publică locală are dreptul de a intra pe terenul respectiv fără acordul proprietarului.
„Modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autoritățile administrației publice locale”, se arată în prevederile noii legi.
Cei ce nu se supun legii riscă amenzi usturătoare
Amenziile sunt extrem de mari pentru cei care nu se supun acestei legi și nu îndepărtează planta de ambrozie în timp util. Acestea pornesc de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice.
Începutul sezonului rece este și începutul alergiilor la ambrozie. Potrivit statisticilor, peste jumătate de milion de români sunt alergici la polenul produs de această plantă, iar mulți nici nu sesizează faptul că sunt alergici la această plantă.
Pentru a ne proteja de alergii este indicat să dormim cu ferestrele închise și să folosim purificatoarea de aer. În momentul în care ieșim din casă este indicat să ne acoperim fața cu o mască, dar și părul. Particulele de polen pot rămâne pentru o perioadă mai lungă de timp în păr, drept pentru care este indicat să-l spălăm cât mai des.
Alergia la ambrozie se manifestă prin strănut, congestie nazală, dureri de cap, ochi iritați, tuse seacă, mâncărimi ale ochilor, senzație de mâncărime la nivelul gâtului, potrivit KanalD.ro.