miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieCea mai veche pâine din lume este păstrată într-un muzeu din România....

Cea mai veche pâine din lume este păstrată într-un muzeu din România. Are 131 de ani și arată ca scoasă din cuptor

Date:

Știri relevante

spot_img

Pâinea, analizată de specialiștii de la Facultatea de Chimie Alimentară Galați, a fost găsită fără urme de mucegai și complet intactă. Secretul conservării sale se datorează porozității și volumului mare, care au permis evaporarea apei din compoziție, asigurând astfel rezistența sa extraordinară până în prezent.

Cea mai veche pâine din lume păstrată are 131 de ani, este în formă excelentă şi se află în proprietatea unui muzeu din România.

World Record Academy, din Miami, SUA, a recunoscut-o şi a omologată drept cea mai veche pâine din lume.

Cea mai veche pâine din lume este păstrată într-un muzeu din România

Pâinea a fost plămădită şi coaptă în vara anului 1892, în Italia. Ea a fost prezentată în cadrul Expoziţiei Italo-Americană de la Genova (10 iulie – 4 noiembrie 1892), expoziţie care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.

„Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova. La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală.

Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I”, povesteşte profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.

Citește și: O sfântă pe care o sărbătorim pe 21 decembrie a fost logodită cu un senator păgân. Ucisă pentru un motiv incredibil

Unul dintre membrii echipajului crucişătorului Elisabeta, Vasile Pamfil, a intrat în posesia pâinii şi a adus-o la Galaţi, într-o cutie de sticlă. Pâinea a fost păstrată în locuinţa sa până în mai 1915, când acesta a donat-o institutorului Paul Paşa, directorul Şcolii primare nr. 6 de băieţi din Galaţi.

În anul 1939, Paul Paşa donează nou-înfiinţatului Muzeu Regional „Casa Cuza Vodă” întregul patrimoniu muzeistic de la Şcoala nr 6 de băieţi, cuprinzând 5.500 de obiecte, printre care şi „Pâinea din 1892”. Pâinea a fost expusă în muzeul din Galaţi până în anii ’70, când regimul comunist a retras-o din spaţiul public.

„Acest bun muzeistic a făcut parte din expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Galaţi până la începutul anilor ’70, când a fost retras deoarece reprezenta un produs al orânduirii burghezo-moşiereşti, nefiind în concordanţă cu valorile proletare promovate în acea vreme”, spune profesorul Căldăraru.

Cum s-a păstrat intactă: explicația specialiștilor

După aproape patru decenii în care a zăcut „rătăcită” în depozitele muzeului, „Pâinea de la Genova” a fost redescoperită în anul 2009, într-o stare excelentă de conservare.

Citește și: VIDEO Imagini spectaculoase în Ardeal: O ursoaică și puii săi au ieșit la o plimbare „în familie”, prin zăpadă

Ea a reintrat atât în atenţia specialiştilor în muzeografie, cât şi a celor din domeniul chimiei alimentare, interesaţi în a elucida modalitatea în care a fost cu putinţă păstrarea ei pentru o perioadă atât de îndelungată.

„Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii, a volumului mare şi a evaporării apei din compoziţie a fost posibil ca pâinea să rezistate până în zilele noastre”, a precizat dr. ing. Romulus Marian Burluc de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, arată sursa.

Academia Recordurilor Mondiale a desemnat-o drept cea mai veche pâine din lume În anul 2019, bunul aflat în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, pâinea de la 1892, a intrat în Academia Recordurilor Mondiale, (World Record Academy), din Miami, SUA, cea mai mare organizaţie care verifică şi omologhează recorduri mondiale.

Citește și: Albaiulianul Nicolae Stanciu, locul doi în Ancheta GSP pentru „Fotbalistul Anului” 2023: A șasea apariție în topul clasamentului

„Avem plăcerea să vă informăm că Pâinea istorică deţinută de Muzeul de Istorie Galaţi a fost recunoscută, omologată şi publicată drept Cea Mai Veche Pâine din Lume, de către Academia Recordurilor Mondiale”, au transmis atunci reprezentanţii World Record Academy, Muzeului de Istorie Galaţi, potrivit adevărul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut