luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăInternaționalPreședinta Ungariei, care a dezvelit statuia principelui Bethlen la Alba Iulia, și-a...

Președinta Ungariei, care a dezvelit statuia principelui Bethlen la Alba Iulia, și-a anunțat demisia. Care este motivul

Date:

Știri relevante

spot_img

Președinta Ungariei, care a dezvelit statuia principelui Bethlen la Alba Iulia, și-a anunțat demisia. De la ce a pornit totul?

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, şi-a anunţat sâmbătă demisia, după o presiune crescută pentru graţierea unui bărbat condamnat şi implicat într-un caz de abuz sexual într-o casă de copii, relatează Reuters.

Președinta Ungariei, care a dezvelit statuia principelui Bethlen la Alba Iulia, și-a anunțat demisia. Care este motivul

“Am făcut o greşeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte”, a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

Cel puțin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia președintelui Katalin Novak, în urma grațierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, președinta Katalin Novak a grațiat circa 20 de persoane, printre care și un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale șefului său, directorul. căminului.

Citește și: NATO și SUA vor să investească sute de milioane de dolari într-o bază din Ardeal. Statul întârzie procesul

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieți în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, grațiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această grațiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigații jurnalistice, partidele ungare de opoziție au cerut demisia președintelui Novak, fost ministru al familiei și o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.

Ea a declara marți că motivația deciziei sale privind respectiva grație nu este publică și că orice grațiere este controversată prin natura sa.

Katalin Novak a dezvelit statuia principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia, în 2022

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a dezvelit, în 2022, la Alba Iulia, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic.

Inaugurarea statuii a fost marcată de un eveniment care l-a avut în prim-plan pe senatorul Călin Matieş.

Citește și: NATO, pe picior de război? Ce spune Jens Stoltenberg despre un posibil atac al Rusiei

După ce i-a oferit preşedintelui Ungariei un buchet de flori şi o cocardă tricoloră, social-democratul a aşezat o reproducere a unui tablou cu Avram Iancu lângă monument, susţinând că, la 150 de ani de la moartea acestuia, “în mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu”.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut