marți, februarie 20, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstoriePovestea statuii zeiței Hygia, descoperită la Alba Iulia: Găsită în 2023 în...

Povestea statuii zeiței Hygia, descoperită la Alba Iulia: Găsită în 2023 în timpul reabilitării unei străzi. Unde o puteți vedea

Date:

Știri relevante

spot_img

Povestea statuii zeiței Hygia, descoperită la Alba Iulia. Găsită în 2023 în timpul reabilitării unei străzi. Va fi expusă în premieră la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din Alba Iulia.

O statuie de cult din perioada Daciei Romane, reprezentând-o pe zeiţa medicinei şi a sănătăţii, descoperită, anul trecut, cu prilejul reabilitării unei străzi, în cadrul lucrărilor de mobilitate urbană desfăşurate în Alba Iulia, va fi expusă în premieră luni, de Ziua Culturii Naţionale, la Muzeul Naţional al Unirii (MNU).

Povestea statuii zeiței Hygia, descoperită la Alba Iulia: Găsită în 2023 în timpul reabilitării unei străzi. Unde o puteți vedea

“În primăvara anului 2023, cu ocazia unei supravegheri arheologice prilejuite de reabilitarea străzii Regimentul V Vânători din cartierul Partoş, sub care se află un important oraş al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis, a fost descoperită o statuie din marmură a Hygiei, zeiţa medicinei şi a sănătăţii.

Citește și: Povestea geniului neurochirurgiei românești! A operat peste 40.000 de pacienți, dar trăiește la limita sărăciei: “Nu am nimic”

Aceasta era aşezată pe un mic postament în zona unei cella, sală centrală de cult a unui templu – asklepeion. Este însoţită de Hypnos, un zeu înaripat, adormit, aşezat pe o stâncă, ce veghează bolnavii.

Ca fiică a lui Aesculap, aceasta este redată în arta sculpturală alături de acesta ca o femeie frumoasă şi atrăgătoare, ţinând un mâini un şarpe pe care îl hrăneşte dintr-o farfurie sau o cupă”, au explicat reprezentanţii MNU Alba Iulia.

Statuia a fost restaurată în laboratorul de specialitate al muzeului de către Sidonia Petronela Olea.

“După restaurare, zeiţa a participat la numeroase şedinţe foto, a trecut prin scanarea 3D realizată de Călin Şuteu şi a fost vedeta unui film de prezentare realizat de Andrei Buta şi Radu Ota”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Povestea „ultimului dac” care a păzit Sarmizegetusa: Vasile a descoperit o comoară uriașă

Statuia de cult a Hygiei de la Apulum va fi expusă luni la MNU Alba Iulia, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, ca exponat al lunii ianuarie, prilej cu care va fi prezentată vizitatorilor de către Radu Ota, Sidonia Petronela Olea şi Darius Groza.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, MNU şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut