Într-un interviu acordat presei austriece, cancelarul federal Karl Nehammer a făcut bilanțul activităților guvernamentale de anul trecut. Acesta a declarat că veto-ul împotriva aderării României la Schengen a fost un succes.
În mod stupefiant, Nehammer a spus că veto-ul Austriei împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen este o mare victorie a sa, atât personală, cât și politică.
Declarații uluitoare ale cancelarului Nehammer: „Veto-ul împotriva României în Schengen, un succes”. Cum explică?
El a spus că prin veto-ul contra României și Bulgariei a trezit UE la realitate și a obligat Uniunea să ia măsuri contra migrației ilegale.
În mod incredibil, el a menționat că unul dintre succese este veto-ul Austriei împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen, în contextul modificării politicii comune a UE pentru protecția frontierelor externe ale UE.
Având în vedere viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din acest an, Nehammer a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să se concentreze asupra sarcinilor sale de bază și este necesar ca rezolvarea problemelor acolo unde acestea apar, pe baza principiului subsidiarității, să redevină o realitate, relatează BTA.
“Prin “veto”-ul nostru la intrarea Bulgariei și României în Schengen, am adus o contribuție foarte importantă prin faptul că am “deschis o rană”.
Am arătat faptul că Schengen nu funcționează în acest moment, deoarece 11 din cele 17 state membre Schengen efectuează controale la frontierele interne”, a spus cancelarul austriac.
Citește și: Când intră România, parțial, în Schengen? Votul va avea loc peste două zile. Austria nu se mai opune
„Și un alt aspect important: noi suntem pentru consolidarea Uniunii Europene pentru că gândim în direcția rezolvării problemelor.
Am atins problema, Bulgaria și România au primit proiecte-pilot de la Comisia Europeană, iar Comisia Europeană le finanțează pentru a consolida frontierele externe.
Suntem datori față de oameni, trebuie să acționăm și trebuie să combatem migrația ilegală. De atunci, a existat o mișcare, au existat progrese în Pactul privind azilul și migrația și subliniez acest lucru deoarece Uniunea Europeană este importantă pentru noi.
Iar noi, în calitate de Partid Popular Austriac, am reușit să repunem problema migrației pe ordinea de zi, să facem vizibilă problema protecției frontierelor externe.
Am adus chestiunea pe agenda unor țări precum Italia și Franța, și de aceste țări depinde dacă putem da un răspuns corect și convingător oamenilor cu privire la provocările europene.
Iar, protecția frontierelor face parte din acestea, iar Italia și Franța își unesc deja forțele cu Austria”, a declarat Nehammer, potrivit presei austriece.
România și Bulgaria, parțial în Schengen
România și Bulgaria vor adera treptat la sistemul Schengen, iar controalele la frontieră pentru traficul aerian și maritim vor fi eliminate încă din luna martie.
Austria și-a dat acordul să intrăm parțial în Schengen, dar există câteva condiții draconice pe care România și Bulgaria trebuie să le îndeplinească, mai ales în vederea aderării cu frontiere terestre.
Citește și: România intră, parțial, în Schengen! Guvernul a anunțat acordul cu Austria
Presa bulgară a fost mai realistă și vorbește de un adevărat ultimatum dat de Austria pentru ca România și Bulgaria să accepte migranți. Cu termene clare.