Într-o dezbatere despre sistemul educațional românesc, președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a subliniat rolul esențial pe care îl joacă ora de religie în procesul de formare a atitudinilor și valorilor în școli.
Este ora de religie importantă în educația copiilor?
Profesorul Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, a vorbit într-o emisiune online despre formarea de atitudini și valori în școală și a precizat că ora de religie trebuie să rămână în trunchiul comun.
Ora de religia este o disciplină care te învață în primul rând valorile morale ale societății, a spus Președintele Academiei precizând că aceasta ar trebui să rămână în trunchiul comun.
Istoricul a pledat și pentru menținerea altor discipline, ca Muzica sau Desenul.
Acesta a adăugat că: „Școala umană se face, după cum am spus, prin Matematică, Fizică, Chimie, dar se face și prin Geografie și Istorie, fiindcă simțul timpului îl dobândești învățând istorie… Iar geografia conferă simțul spațiului. Dacă scădem importanța acestor discipline, ajungem treptat să formăm, în loc de oameni deplini, adaptați pentru viață, să formăm niște mecanisme. Iar filosofii ne-au spus că un popor lipsit de educație e foarte ușor de manipulat”, a declarat Ioan-Aurel Pop.
Istoricul a mai enumerat și câteva dintre atitudinile și valorile ce ar trebui cultivate în școală: „Dorința de a face bine și de a distinge binele de rău. Ideea solidarității între oameni. Ne-am obișnuit mai mult în ultima vreme cu lupta între oameni, cu critica exacerbată. Or, profesorii transmit acest simț de echilibru, și valorile morale pe care părinții și bunicii le-au sădit inițial trebuie continuate prin școală.
În cadrul creștinismului, virtuțile se transmit de 2.000 de ani încoace și prin intermediul Bisericii. Dar ele trebuie transmise și prin intermediul Școlii. Virtuțile și valorile sunt esențiale pentru ceea ce eu numesc speranța din suflete”.
Citește și: FOTO Bijuteriile naturale ale Munților Metaliferi: Peisaje de poveste în Cheile Glodului, Cibului și Măzii
Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a realizat aceste declarații în cadrul unei emisiuni realizate de Cătălin Vasile, realizatorul emisiunii „Realitatea la zi” a televiziunii online Prodocens Media, potrivit apuseni.info.